Iedere baan kent zijn risico’s en gevaren, of je nu werkt op kantoor, in de zorg, in de bouw of met gevaarlijke stoffen. Daarom is de veiligheidskundige in het leven geroepen: deze specialist zorgt ervoor dat werknemers gezond en veilig kunnen werken. Ben je benieuwd wat de functie precies inhoudt, hoe je veiligheidskundige wordt en waar je aan de slag kunt? Lees dan snel verder!
Wat is een veiligheidskundige?
De naam zegt natuurlijk al veel: een veiligheidskundige doet iets met veiligheid. Om precies te zijn is een veiligheidskundige een specialist op het gebied van veiligheidsbeleid, gezondheid & welzijn en Arbowetgeving. Na het behalen van je MVK-diploma ben je een belangrijke schakel tussen de werkvloer en het management. Jij zorgt voor het continu uitvoeren en verbeteren van het veiligheidsbeleid binnen de eigen organisatie en/of bij een externe (project)organisatie. Als MVK’er herken je gevaren, spoort risico’s op en signaleert deze nog vóór zij kunnen leiden tot ongelukken of verzuim. Mocht er een incident gebeurd zijn, ben jij ook de persoon die er alles aan doet dat dit incident niet nogmaals gebeurd. Er wordt gekeken naar potentiële risico’s op bijvoorbeeld de werkplek, in de openbare ruimte, in de industrie, in de bouw en in het verkeer. Je bent de rechterhand van de HVK’er. Jij rapporteert aan de HVK’er en deze geeft jou de taken en opdrachten die nodig zijn om de werkvloer veilig en gezond te houden.
Dit is de opleiding Middelbare Veiligheidskunde (MVK)
Wil je een veiligheidskundige worden? Dan kun je verschillende opleidingen volgen. Er bestaan drie niveaus: BVK, MVK en HVK. BVK staat voor Basis Veiligheidskunde. Hier leer je de basisprincipes van veiligheid. Je ontwikkelt je tot het verlengstuk van degene die binnen je organisatie verantwoordelijk is voor de veiligheid. Na de opleiding kun je een ondersteunende rol aannemen.
Middelbare Veiligheidskunde
MVK staat voor Middelbare Veiligheidskunde. Tijdens deze opleiding leer je risico’s op de werkvloer inventariseren, veiligheidsplannen maken, procedures opstellen en hoe je een sturende en ondersteunende rol aanneemt binnen een organisatie. Je verwerft basiskennis op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu, inclusief relevante wet- en regelgeving. Daarbij ontwikkel je communicatieve vaardigheden en leer je samenwerken met verschillende belanghebbenden zoals management, medewerkers en externe instanties.
Hogere Veiligheidskunde
Hogere Veiligheidskunde (HVK) is nog een stapje verder: hierbij verdiep je je op het gebied van veiligheid binnen een organisatie of bedrijf. Na het afronden van deze opleiding word je in de Arbowet genoemd als een van de kerndeskundigen. In die rol geef je ondersteuning bij alles wat binnen jouw organisatie te maken heeft met veiligheid. Als HVK’er ben jij verantwoordelijk voor het opstellen en uitzetten van het veiligheidsbeleid. Je bent ook onderdeel van een team en hierin vaak het aanspreekpunt van de MVK’ers in dit team. Hieraan geef jij hen opdrachten die nodig zijn om de veiligheid te waarborgen in het veld.
Hier kun je werken als veiligheidskundige
Na de Middelbare Veiligheidskunde opleiding werk je vaak in dienst van middelgrote tot grote bedrijven, zowel in de profit als non-profit sector. Als je in loondienst bij een bedrijf werkt, dan ben je gespecialiseerd in de specifieke veiligheidsaspecten die in deze organisatie voorkomen. Je hebt als veiligheidskundige bij een chemisch bedrijf natuurlijk totaal andere kennis nodig dan in de zorgsector of het onderwijs. Het is ook mogelijk om als zelfstandig veiligheidskundige aan de slag te gaan of in dienst te treden bij een adviesbureau. Je wordt dan op tijdelijke basis ingezet bij verschillende organisaties als extern consultant.
Middelbare Veiligheidskunde helemaal jouw ding?
En, ben je enthousiast geworden over veiligheidskunde? Snappen we. Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden? Dan kun je bij verschillende instanties in Nederland de opleiding Middelbare Veiligheidskunde volgen. De opleiding duurt ongeveer 16 lesdagen inclusief 3 praktijkdagen en is Hobéon SKO gecertificeerd. Om een Middelbare Veiligheidskunde studie te kunnen volgen, heb je minimaal een afgeronde mbo-opleiding, BVK-opleiding of aantoonbare werkervaring nodig.
Geef een reactie