Logopedisten voorkomen en behandelen verschillende aandoeningen die te maken hebben met communicatie. Goede communicatie is belangrijk, want op deze manier kan contact gemaakt worden met andere mensen. Indien dit moeilijk gaat, kan dit beperkingen geven op sociaal-emotioneel gebied. Logopedie is samengesteld uit de Griekse woorden logos (woord) en paideia (opvoeding). Het kan onderverdeeld worden in een aantal aandachtsgebieden: stem, taal, spraak, adem, gehoor en eten en drinken.
Stem
Een goede stem is nodig om verstaanbaar te communiceren. Indien er een stemprobleem aanwezig is door het verkeerd gebruiken van de stem, kan de logopedist deze klacht behandelen. Hierdoor vermindert of verdwijnt het stemprobleem. Ook mensen die veel moeten spreken, zoals op een toneelschool of een lerarenopleiding, kunnen begeleid worden door de logopedist. Zij leren dan hun stem op een juiste manier te gebruiken.
Taal
Gesproken taal is nodig om informatie te krijgen en te delen. Hiervoor is een goede beheersing van de taal nodig. Daarom is het erg belangrijk om taalproblemen te voorkomen en te behandelen. Logopedisten kunnen onder andere worden ingezet bij mensen die dyslexie, autisme of een taalontwikkelingsstoornis hebben. Ook kunnen volwassenen die afasie, taal- of spraakstoornissen hebben, veroorzaakt door bijvoorbeeld dementie of een hersenbloeding, worden geholpen door de logopedist.
Adem
Goed ademen is zeer belangrijk voor het spreken, maar dat weet niet iedereen. Er bestaan medische oorzaken die het ademen moeilijker maakt, zoals bij paniekaanvallen, hyperventilatie en patiënten met COPD. Logopedisten kunnen hierbij helpen door middel van oefeningen voor de ademhaling. Ook kan logopedie, bij bijvoorbeeld zangers, worden ingezet om op een juiste manier de ademhaling te gebruiken.
Gehoor
Horen is erg belangrijk bij de communicatie, want er kan veel informatie gemist worden indien er niet goed gehoord kan worden. Kinderen met een gehoorprobleem of met auditieve verwerkingsproblemen en volwassenen die slechthorend of doof zijn kunnen bij de logopedist terecht.
Eten en drinken
Logopedisten kunnen ingezet worden bij problemen bij het eten en/of drinken. Deze problemen zijn onder andere verslikken en het niet kunnen kauwen en/of slikken. Zowel volwassenen als kinderen kunnen baat hebben bij de logopedist.
Samenwerking en logopedie
Logopedisten werken nauw samen met andere hulpverleners, zoals de huisarts, schoolarts en fysiotherapeut. Daarnaast kunnen logopedisten preventief ingezet worden. Er worden controles op basisscholen gehouden waardoor stoornissen die te maken hebben met communicatie al snel worden opgemerkt en kinderen kunnen op deze manier op tijd behandeld worden. De logopedist geeft ook voorlichting op bijvoorbeeld scholen en in jeugd-gezondheidsinstellingen.
Logopedisten voorkomen en behandelen dus verschillende aandoeningen die te maken hebben met communicatie en werken met mensen van verschillende leeftijden. Dat maakt dit beroep zo leuk en veelzijdig.
Geef een reactie