In deze blog gaan we verder in op de verschillende tussen een piano, keyboard en orgel. Muziekles is mogelijk voor al deze instrumenten. Maar wat is nu precies het verschil?
Pianoles
De piano komt voor het eerst (1695) op de markt onder de naam piano-forte. Het ontwerp komt van Bartolomeo Cristofori, hij ontwerpt een eenvoudig hamermechaniek waarmee snaren aangeslagen konden worden. Hard of zacht aanslaan betekende daarmee ook hard (forte) of zacht (piano) spelen. Pas na het jaar 1750 wordt men echt enthousiast over het instrument. Vanaf dat moment wordt de pianoforte verder aangepast en verbeterd. Vanaf 1880 was de piano zoals wij die nu kennen al het meest bespeelde instrument voor het thuis musiceren. De piano is misschien wel het meest bekende instrument. Behalve in de klassieke muziek wordt de piano toegepast in vrijwel iedere muziekstijl, van jazz tot pop en van volksmuziek tot rock. In de kast van de piano zitten hamertjes die op de snaren slaan. Ook is de piano voorzien van pedalen, één om de toon te dempen en één om de toon door te laten klinken. Er bestaat zoveel pianomuziek dat je nooit in één mensenleven alles kan leren spelen. Bij de muziekschool is het ook mogelijk om piano lichte muziek te volgen, deze lessen zijn met name toegespitst op jazz en pop, waarin het spelen van zogenaamde ‘standards’ (meest bekende jazz songs) centraal staat. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan improvisatie, vormleer en de diverse stijlen binnen het jazz idioom. Veel leerlingen die pianoles willen starten op een keyboard.
Keyboardles
Een keyboard is een elektronisch muziekinstrument. Dankzij de digitale techniek is het mogelijk om een orkest te benaderen, met een keyboard is dit binnen handbereik. Het keayboard is de basis voor met name lichte muziek. In de lessen wordt veel aandacht besteed aan het op gehoor spelen van bekende hits, improviseren (solo’s) en de technische mogelijkheden van het keyboard, zoals het maken en gebruiken van midi-files. De oudste bronvermelding van een orgel stamt uit 246 voor Chr. Het kerkorgel veroverde in de middeleeuwen zijn plaats in talloze kerken. Het oudste bespeelbare orgel ter wereld bevindt zich in een kerk te Sion in Zwitserland. Het orgel dateert van 1388 of 1435. Kerkorgels werden oorspronkelijk niet gebruikt als begeleidingsinstrument. Tijdens kerkdiensten in, met name, de 16e en 17e werd het orgel dan ook niet gebruikt. Het orgel werd alleen gebruikt tijdens concerten en ter opluistering van evenementen. Het voordeel van een keyboard is dat deze voordeliger zijn in aanschaf dan een piano. De keyboardlessen zijn hierdoor wat toegankelijker. Daarnaast is hij voor een muziekleerling ook eenvoudiger mee te nemen.
Orgelles
Grote kerkorgels (ook wel pijporgel), de koning der instrumenten, hebben twee of meer klavieren en een pedaal. Met zijn imposante geluid brengt het grote orgel velen in vervoering. Maar er bestaan ook kleinere pijporgels, zelfs voor in de huiskamer! Wil jij op een kerkorgel leren spelen? Dan ben je bij ons aan het goede adres! Je leert muziek spelen van de grote meester Bach, orgelmuziek uit allerlei stijlperioden en als je interesse hebt in moderne klassieke muziek dan behoort dit ook tot de mogelijkheden. De oudste bronvermelding van een orgel stamt uit 246 voor Chr. Het kerkorgel veroverde in de middeleeuwen zijn plaats in talloze kerken. Het oudste bespeelbare orgel ter wereld bevindt zich in een kerk te Sion in Zwitserland. Het orgel dateert van 1388 of 1435. Kerkorgels werden oorspronkelijk niet gebruikt als begeleidingsinstrument. Tijdens kerkdiensten in, met name, de 16e en 17e werd het orgel dan ook niet gebruikt. Het orgel werd alleen gebruikt tijdens concerten en ter opluistering van evenementen.
Elektrische orgel
De oudste bronvermelding van een orgel stamt uit 246 voor Chr. Het kerkorgel veroverde in de middeleeuwen zijn plaats in talloze kerken. Het oudste bespeelbare orgel ter wereld bevindt zich in een kerk te Sion in Zwitserland. Het orgel dateert van 1388 of 1435. Kerkorgels werden oorspronkelijk niet gebruikt als begeleidingsinstrument. Tijdens kerkdiensten in, met name, de 16e en 17e werd het orgel dan ook niet gebruikt. Het orgel werd alleen gebruikt tijdens concerten en ter opluistering van evenementen.
Online les of een muziekschool?
Wanneer je gaat kiezen voor een bepaald instrument kun je verschillende vormen van muziekonderwijs gaan volgen. Denk dan aan online muziekles, muziekles aan huis of bij een muziekinstelling. Er zijn in Nederland honderden muziekscholen. Sommige onderwijsinstellingen en cultuurlocaties bieden 1 instrument aan, anderen tientallen opties. Via internet kun je eenvoudig een proefles aanvragen bij een muziekdocent. Zo weet je precies wat je kunt verwachten, en kun je vragen stellen over het niveau en de kosten.
Geef een reactie