De basisscholen in Nederland gaan vanaf 8 februari weer op. Minister Slob van Onderwijs noemde dat “goed nieuws voor kinderen”. Daarnaast zei de minister “Het is goed om te benadrukken dat het Outbreak Management Team (OMT) het verantwoord acht dat we deze stap zetten. Uit de onderzoeken die zijn gedaan, blijkt dat kinderen toch veel minder bijdragen aan de verspreiding van het virus. Dat is ook bij de Britse variant het geval. Kinderen kunnen wel klachten krijgen, maar die zijn vaak mild en dragen weinig bij aan de verspreiding.”
Extra maatregelen
Om te voorkomen dat het opengaan van de basisscholen zorgt voor een 3e golf worden er binnen de basisscholen extra maatregelen genomen:
- Als een kind besmet raakt met het coronavirus, moeten alle klasgenoten thuis in quarantaine gaan. Na vijf dagen moeten ze zich laten testen bij de GGD. Wie negatief test, kan weer fysiek naar school.
- Op korte termijn moeten basisschooldocenten gebruik kunnen maken van sneltesten. Hoe dit precies in z’n werk gaat, wordt op dit moment nog uitgewerkt.
- Kinderen met klachten moeten thuis blijven.
Middelbare scholen blijven dicht
Voor de middelbare scholen is helaas nog geen perspectief. En dat leidt tot zorgen bij leerlingen en hun ouders, maar ook bij experts. De sectororganisatie voor het voortgezet onderwijs, noemt het in een reactie aan de NOS “onwenselijk en onverantwoord” om middelbare scholieren nog langer thuis te houden.
Door de coronacrisis lopen steeds meer jongeren tegen psychische problemen aan en is er een toename in het aantal eetstoornissen en zelfmoordgedachten.
Daarnaast loopt een groot deel van de scholieren een flinke achterstand op, omdat het online lesgeven nou eenmaal niet hetzelfde positieve effect op de ontwikkeling heeft als de offline, klassikale lessen. Dit zorgt straks voor een enorme uitdaging voor bijvoorbeeld vervolgopleidingen zoals het MBO of HBO.
Geef een reactie