maandag 9 december 2019

PO Raad: Praktijkervaring energiebesparing scholen: weg vrij voor renovatie naar gasloos

PO-RAAD
Praktijkervaring energiebesparing scholen: weg vrij voor renovatie naar gasloos
,,Dit is een geweldige impuls voor de duurzaamheid.'', zegt verantwoordelijk wethouder Jan Klink. ,,We weten dat er met de verduurzamingsopgave echt nog wel wat moet gebeuren aan de schoolgebouwen. Dus als dit helpt om die verduurzaming te versnellen kun je daar niet tegen zijn."
Lees verder

zondag 8 december 2019

Het Klokhuis haakt een telefoonhoesje!⬇

en wat is er deze maand te zien op tv?
            
Haak een telefoonhoesje!
telefoonhoesje-haken
 
's Zomers is Joep een fanatiek wakeboarder, in de winter haakt en verkoopt hij mutsen. Het plafond van zijn kamer hangt vol met bollen wol. Nienke wil ook weleens leren haken. Joep leert haar hoe ze een telefoonhoesje kan maken. En ze geven tips zodat je zelf aan de slag kunt. Haak jij een mooi telefoonhoesje? Stuur 'm hier in en maak kans op de supertoffe Klokhuis Makerskist.
            
Heb jij al een game gebouwd?
game-studio
 
Games spelen èn je eigen games bouwen, dat was het simpele maar revolutionaire idee achter de Klokhuis Game Studio, die in het najaar van 2007 online ging. Een online platform waar je spelenderwijs ontdekt hoe je zelf een goede game maakt. En waar je een heleboel toffe games kunt spelen. De Game Studio werd direct door heel gamend Nederland omarmd, trok miljoenen bezoekers en won diverse prijzen. Maar wegens verouderde techniek moest de Game Studio in 2018 helaas offline. De populaire Klokhuis Game Studio is weer beschikbaar in een nieuw jasje.

Ga naar gamestudio.hetklokhuis.nl en bouw je eigen game en speel spelletjes van anderen. Meer dan 60.000 mensen gingen je al voor!
            
Deze afleveringen worden uitgezonden in december:
2 december - Het Kantoor 246
Leonoor gaat met haar BFF een stedentripje maken, maar gaat ze echt wel met de trein? Intussen is Wouter volop aan het omdenken. In Doen Ze Dat Zo?! de bagagerobot. Wanneer schrijf je 'hé' en wanneer schrijf je 'hè'?

3 december - Maxim maakt
Maxim knutselt met zand, hij maakt zandsculpturen. In deze aflevering maakt hij van een hele grote berg zand een kerststal. Pascal kijkt met hem mee om te zien hoe hij dat doet. In de sketch krijgt het zandmannetje een slaapverwekkende les.

4 december - Blindedarm
Zo'n 16.000 mensen per jaar krijgen een blindedarmontsteking, maar wat is een blindedarm eigenlijk? Pascal gaat op onderzoek uit in het ziekenhuis en kijkt wat een arts kan doen als je een blindedarmontsteking hebt. Zal Dokter Visser in de sketch de blindedarmoperatie goed uitvoeren?

5 december - Joep maakt
's Zomers is Joep een fanatiek wakeboarder, in de winter haakt hij mutsen en verkoopt ze. Het plafond van zijn kamer hangt vol met bollen wol. Nienke wil ook wel eens leren haken. Joep leert haar hoe ze een telefoonhoesje kan maken. En ze geven tips zodat je zelf aan de slag kunt! In een dramascène haken de oma's hippe zwembroeken.

6 december - Skelet
Een skelet zorgt ervoor dat mensen en dieren niet in elkaar zakken. Maar wist je dat het skelet van een mens en, bijvoorbeeld, een tijger heel erg op elkaar lijkt? En dat er ook dieren zijn zonder skeletten? Sosha laat het je zien. De Ober wil de botjes die overblijven na het eten netjes begraven.

9 december - Het Kantoor 247
Ben is een wondervolwassene, dus hij begrijpt wonderkinderen heel goed. En Leonoor heeft een hele mooie maar wel hele dure jas gekocht. Heeft ze nog wel geld om te eten? Wanneer is iets vals? In Snapje? leggen we uit hoeveel dagen de maanden hebben.

10 december - Mini-organen
Pascal gaat langs in het ziekenhuis. Daar maken ze mini-organen van je eigen echte organen. Zo kunnen doktoren er bijvoorbeeld achter komen of bepaalde medicijnen voor jou werken. Voor online bestellingen heeft Klokko de superhandige mini-me in de aanbieding.

11 december - Maanmissie
Wetenschappers zijn bezig met een dorp op de maan waar astronauten kunnen wonen en werken. Janouk kijkt hoe ze dat willen gaan doen. Er zijn gevaarlijke stralingen op de maan en de temperaturen kunnen zo hoog of laag worden dat een mens verbrandt of bevriest. Daar hebben wetenschappers wat op gevonden. Lukt het Varkentje Rund om een dampkring aan te leggen rond de maan?

12 december - Stadsbeiaardier
Eva wil graag weten waar het geluid van kerkklokken vandaan komt. Ze gaat langs bij een echte stadsbeiaardier. Hij speelt allerlei soorten muziek, van klassiek tot film. En de hele stad luistert mee. Eva mag ook een stukje spelen. Bert en Joke hadden jaren last van klokgebeier, tot het hun hobby werd.

13 december - Darten
Drie pijltjes die je één voor één in een bord gooit, dat noem je darten. Wie het beste kan gooien, die wint. Habtamu leert darten van Aileen, zij is de beste vrouwelijke darter ter wereld! Wendel en Liza hebben veel vooroordelen bij darten.

16 december - Het Kantoor 248
Timo heeft een nieuwe vriendin. Het wordt hoog tijd dat hij volwassen wordt en zich daarnaar kleedt. Ben is juist heel relaxt en draagt tegenwoordig een hoodie. In Huh? alles over verantwoordelijkheid. Hoe maak je van haren een schommel?

17 december - Slapen
Pascal gaat naar de plek waar we allemaal de meeste tijd van ons leven doorbrengen, namelijk je bed! In het ziekenhuis zoekt hij uit waarom het zo belangrijk is dat we iedere dag voldoende slaap krijgen. Ton en Liesbeth hebben een klacht over hun matras.

18 december - Zeepmakerij
Janouk kijkt mee met zeepmaakster Evelien. Samen doorlopen ze het hele proces. Van planten plukken tot het snijden en laten drogen van de stukjes verse zeep. En welke voordelen hebben de Klokko Soap Tablets eigenlijk?

19 december - Diamant
In de natuur is er niets harder dan diamant. Tegenwoordig zijn we in staat om zelf diamanten te maken. Hoe gaat dat in zijn werk en is deze in een laboratorium gemaakte diamant van een natuurlijke te onderscheiden? Eva zoekt het uit! Ook de kassameisjes dromen van een grote glimmende diamant.

20 december - Italiaans eten
Nienke duikt tussen de spaghettislierten en penne. Ze leert welke soorten pasta er allemaal zijn en hoe je ze goed kunt bereiden. Tijdens een romantisch diner komt ze erachter hoe je pasta moet eten. Wesley en Rodney willen werken in een Italiaans restaurant.

23 december - Het Kantoor 249
Timo vind de winter gezellig. Wouter houdt niet zoveel van de winter en ziet alleen maar de nadelen, tot hij een superidee heeft. En Ben moet zich intussen meer bezighouden met social media, maar is hij wel een talentvol vlogger? Waarom houden mensen geen winterslaap? En in Nee of Ja alles over de hik.

24 december - Kernenergie
Naast zonne-energie, windenergie en energie uit water, is er ook kernenergie. Daarbij worden in zwaar beveiligde gebouwen uranium deeltjes gesplitst. Die gebouwen zijn zwaar beveiligd omdat het maken van kernenergie ook gevaarlijk is. Janouk gaat kijken in de enige kernreactor van Nederland. Dos Hermanos zingen een lied over energie. Wat vinden zij de beste oplossing?

25 december - Kytopia
Kytopia is een oude poptempel die is omgebouwd tot een plek waar muzikanten samen werken aan nieuwe muziek. Dolores neemt de oude klokhuis-tune mee en laat er een nieuwe versie van maken! Bij Varkentje Rund wil Greetje een popster worden maar dat gaat helemaal mis.

26 december - Standaard maten
Wanneer is een kilo een kilo? En hoe weet je dat een meter echt een meter is? Habtamu gaat naar Delft om de enige 'echte' kilo te bewonderen. Wist je dat je met je handen heel makkelijk kan onthouden hoeveel pond er in een kilo gaat en hoeveel ons in een pond?

27 december - Smartphone
Bellen, internetten en foto's maken, we kunnen van alles met onze smartphone. Maar hoe weet je telefoon dat je gebeld wordt? En hoe kan het dat je filmpjes kunt kijken op je scherm? Pascal duikt in de wereld van de chips en de touchscreens en zoekt het voor je uit. De Dat Kan Toch anders Man inspireert tot de uitvinding van de eerste micro-chip.

30 december - Het Kantoor 250
Ben heeft een afspraak met directeur mevrouw Römer, zij gaan Aziatisch eten. Of bedoelt zij toch iets anders met tongtrainen? En Wouter lust plotseling heel pittig eten. Waarom eten ze in warme landen zo pittig? Alles over proefzones in Nee of Ja.

31 december - Vuurwerk
Hoe ontstaat een harde knal? Hoe komt er kleur in vuurwerk? En hoe kan vuurwerk zo hoog komen? Nienke zoekt het allemaal uit in een lab en gaat kijken bij een vuurwerkshow. Wesley en Rodney hebben een oplossing voor honden die bang zijn voor vuurwerk.

Mbo today: Symposium Skills The Finals over duurzaamheid

Symposium Skills The Finals over duurzaamheid

Van 4 tot 6 maart 2020 vindt in Leeuwarden de 5e editie van Skills The Finals plaats. Tijdens dit NK voor beroepen zijn er tal van neven-activiteiten. Zoals het symposium Sustainability: Licence to (s)kill met nationale energiecommissaris Ruud Koornstra. Hoe creëer je 'the perfect storm', zodat talentvolle vaklieden optimaal gaan meewerken aan een duurzame wereld […]

Het bericht Symposium Skills The Finals over duurzaamheid verscheen eerst op MBO-today.

Lees verder

zaterdag 7 december 2019

Leraar 24: Hoe help je blinden en slechtzienden bij exacte vakken?

Hoe help je blinden en slechtzienden bij exacte vakken?
Exacte vakken maken vaak gebruik van visuele middelen, maar dat is lastig voor blinde of slechtziende leerlingen. Hoe kun je hen toch helpen? The post Hoe help je blinden en slechtzienden bij exacte...
Lees verder

Miljoenen gebruikersnamen Twitter vanaf december beschikbaar

Miljoenen gebruikersnamen Twitter vanaf december beschikbaar
Goed nieuws voor iedereen die graag een andere gebruikersnaam voor zijn twitteraccount wil. Twitter ruimt vanaf december alle inactieve accounts op, wat betekent dat er een heleboel mogelijkheden vrijkomen. Het is je wellicht overkomen. Je had graag @idealenaam als gebruikersnaam voor het...
Lees verder

vrijdag 6 december 2019

Hoger Onderwijs Nieuws: FVOV: Oproep VU Amsterdam tot deelname onderzoek werkdrukverlaging

HOGER ONDERWIJS NIEUWS
FVOV: Oproep VU Amsterdam tot deelname onderzoek werkdrukverlaging
...
Lees verder

8 april 2020: Onderwijsconferentie 'Met alle respect!'
...
Lees verder

Tv-programma Boeken krijgt Groenman-taalprijs van Stichting LOUT
...
Lees verder

Rijksoverheid: kamerstukken onderwijs
...
Lees verder

Codarts: Herstel belangrijk voor prestaties
...
Lees verder

Inholland: Kom naar het FICA Winter Event 2020
...
Lees verder

Universiteit Leiden: FET Open Grant voor onderzoek naar veel-fotonenverstrengeling
...
Lees verder

WUR: Team Wageningen wint tweede prijs internationale iGEM wedstijd
...
Lees verder

Werken bij hogescholen: vacature Community Manager WijkLink
...
Lees verder

Universiteit Maastricht: 'For Each Other' campaign supports disadvantaged students
...
Lees verder

HAN moet oud-student 40.000 euro betalen voor gebrek aan stageplekken
...
Lees verder

'Scholen moeten meer aandacht besteden aan omgaan met geld'
...
Lees verder

KNAW: KennisCafé: Wetenschappers over de 2020's
...
Lees verder

Prinses Irene plant samen met leerlingen Prinses IreneBos op Boomfeestdag
...
Lees verder

Provincie Limburg stimuleert muziekles & culturele activiteiten bij kinderen
...
Lees verder

Bekendmaking genomineerde basisscholen TechniekTrofee 2020
...
Lees verder

'AIVD maakte fouten bij waarschuwingen voor Haga Lyceum'
...
Lees verder

Rijksvaccinatieprogramma: stabilisatie in deelname & weinig ziekte
...
Lees verder

Universiteit Leiden: Femmie Juffer over haar boek 'Dit huis is een thuis'
...
Lees verder

Fontys: Aan Tafel ontbijtsessies: nu ook in Den Bosch!
...
Lees verder

Kamerstukken OCW: Aanbiedingsbrief TK - onderzoek inspectie internationalisering en toegankelijkheid ho

Aanbiedingsbrief TK - onderzoek inspectie internationalisering en toegankelijkheid ho
Lees verder

ID 9611 Aanbiedingsbrief Nnav Nader V_2e NvW WTT (TK)
Lees verder

ID9611 Tweede NvW WTT (TK)
Lees verder

ID9611 Nota nav nader verslag WTT (TK)
Lees verder

17719585 Antwoorden op vragen van het lid Van der Molen (CDA) over 2 ton voor sterrenkundige
Lees verder

Brief inzake Reactie op artikel Door NWO afgewezen onderzoek krijgt toch nog geld van minister
Lees verder

Aanbieding antwoorden op Kamervragen over menstruatie-armoede
Staatssecretaris Van Ark stuurt de Tweede Kamer de antwoorden op vragen over het bericht 'Menstruatie-armoede: geen geld voor maandverband, dan maar wc-papier'.
Lees verder

Beantwoording Kamervragen over menstruatie-armoede
Staatssecretaris Van Ark beantwoordt vragen over het bericht 'Menstruatie-armoede: geen geld voor maandverband, dan maar wc-papier'.
Lees verder

Aanbiedingsbrief bij CTIVD-rapport Cornelius Haga Lyceum
Minister Bijleveld-Schouten informeert de Tweede Kamer over het rapport van de CTIVD over het Cornelius Haga Lyceum. Eenzelfde verzending is ook aan de Eerste Kamer gezonden.
Lees verder

Aanbieding beleidskader internationaal cultuurbeleid 2021-2024
Ministers Blok, Kaag en Van Engelshoven sturen de Tweede Kamer het beleidskader internationaal cultuurbeleid. De Eerste Kamer heeft eenzelfde brief gekregen.
Lees verder