vrijdag 7 juni 2019

Howards Home gebruikt content onderwijs zonder toestemmingHowards Home gebruikt al jaren de content die op de website hetonderwijsinnederland.nl is gepubliceerd. Het maakt al jaren – zonder toestemming - onderdeel uit van de betaalde nieuwsvoorziening en monitoring die zij leveren aan hun klanten als het ministerie van Economische Zaken, ZonMW, het ministerie van VWS, en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Zelf betaalt Howards Home echter geen financiƫle vergoeding aan de uitgever van deze website, die net als Howards Home content uit het veld verzameld en dit gratis online publiceert. Toestemming heeft Howards Home dan ook niet gekregen om de content door te verkopen.

Howards Home ontkende in eerste instantie de content van ‘de concurrent’ te crawlen, maar statistieken tonen duidelijk aan dat dit het geval is. Fred van Dijks zei maatregelen te nemen dat de websites niet meer werden gecrawld.


De stop was echter van tijdelijke aard, want in de afgelopen drie jaar werd om de zoveel maanden de website wel weer gecrawld. Het vermoeden bestaat dat de Howards Home dit doet om te zien of concurrent hetonderwijsinnederland.nl nog nieuwe nieuwsbronnen publiceert, zodat zij deze – zonder te betalen – kunnen gebruiken en daarmee de eigen dienstverlening kunnen verbeteren.

Maatregelen
Momenteel wordt bekeken welke technische en juridische maatregelen tegen het misbruik door Howards Home, een merk van het bedrijf Knowledge eXchange BV, genomen kunnen worden. Op verzoeken om voor het werk te betalen dat gedaan wordt om hetonderwijsinnederland.nl in de lucht te houden, en waarmee zij hun betaalde dienstverlening leveren, is vooralsnog niet op gereageerd door Howards Home.