donderdag 11 april 2019

Er is een wereld te winnen door meertaligheid te benutten

Reactie Nuffic Staat van Onderwijs 2019 | Conferentie Taal en Wereldburgerschap | Havisten doen Chinees examen
online lezen
  |  news in English  |  unsubscribe
 
ep nuffic
 
 
VO Nieuwsbrief
donderdag
 11 april 2019
Meertaligheid benutten in de klas
Taalrijk onderwijs binnen handbereik
Met de focus op Nederlands en Engels komen andere talen er in het voortgezet onderwijs weleens bekaaid vanaf. Jammer, want er is een wereld te winnen door meertaligheid te benutten. ‘Het is helemaal niet zo moeilijk om het enthousiasme en de gevoeligheid van leerlingen voor talen en dialecten aan te wakkeren’, zegt Joana Duarte, universitair docent meertaligheid aan de Universiteit Groningen en Stenden Hogeschool. 
Lees meer
 
 reactie staat van het onderwijs 2019
Nuffic pleit voor beter volgen profielleerlingen
Wat levert onderwijs met een speciaal profiel, zoals tto, op? En is het voor alle leerlingen bereikbaar? Net als de Onderwijsinspectie vindt Nuffic dat belangrijke vragen. Het ontbreekt volgens de inspectie vaak aan een goede en systematische evaluatie. “Een kenmerk voor de verschillende profielen in het Basisregister Onderwijs is de beste manier om de leerlingen goed te kunnen volgen in hun onderwijsloopbaan. Ik hoop dat de inspectie ons pleidooi daarvoor ondersteunt.” Aldus Stephan Meershoek, lid van het managementteam van Nuffic verantwoordelijk voor de dienstverlening aan po en vo. 
Lees meer
 
Global Citizen School | Tweetalig onderwijs | Chinees
Subsidie voor internationalisering
Wil je in schooljaar 2019-2020 Global Citizen School worden, tto of Chinees invoeren op je school of hou je je bezig met de doorontwikkeling van tto 2.0? Vraag dan IPV subsidie aan! Er is ook subsidie beschikbaar om een samenwerking met een basisschool te starten om te werken aan een doorlopende leerlijn internationalisering of taal. Vraag de IPV subsidie online aan. De instructiefilm en handleiding maken dit zo makkelijk mogelijk. 
Lees meer
 
Save the date
Conferentie Taal en wereldburgerschap in het VO: the next level
Kom op 15 november 2019 naar de conferentie Taal en wereldburgerschap in het VO: the next level in de ReeHorst in Ede! In onze steeds internationaler wordende samenleving spelen taal- en (wereld)burgerschapsonderwijs een hoofdrol. We zien onze leerlingen graag uitgroeien tot wereldburgers. Taal is hierbij een belangrijk middel. Deze conferentie is een samenwerking van het netwerk tweetalig onderwijs, LinQ en Global Citizen Network. Inschrijven kan vanaf juni. 
Meer informatie
 
Steeds meer leerlingen kiezen voor Chinees
Eerste havisten doen Chinees examen
Vorig schooljaar konden vwo-leerlingen voor het eerst eindexamen Chinees doen. In het kader van regelluw onderwijs wordt voor havo-leerlingen nu een uitzondering gemaakt voor 2 scholen. Op het Wolfert van Borselen Tweetalig in Rotterdam en het Kandinsky College in Nijmegen doen in totaal 14 havisten eindexamen Chinees. Ook in de media is dit nieuws niet onopgemerkt gebleven.
Lees meer
 
ruim 150 deelnemers | VO mbo
Winnaars GNE Awards by Nuffic 2019 bekend
Maura Lub van KSG Apeldoorn won op 3 april de Public Speaking Award en Mats Meeus van Christelijk Gymnasium Utrecht won de Young Writers Award. Maura mag in mei afreizen naar Londen om daar deel te nemen aan de International Public Speaking Competition van de English-Speaking Union. Mats loopt een dag mee op de redactie van het journalistenplatform De Correspondent in Amsterdam. De volgende editie ook meedoen met leerlingen aan de GNE Awards? Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de GNE nieuwsbrief.
Lees verder
 
Maandag 15 april 2019, 17:00 uur
Webinar voor leerlingen: Studeren in het buitenland. Hoe regel je dat? 
Hoe zorg je ervoor dat je goed voorbereid naar het buitenland gaat? Op 15 april beantwoorden we deze vraag tijdens de WilWeg-webinar. Na het volgen van deze webinar weten leerlingen waar ze aan moeten denken als ze in het buitenland willen studeren. Denk aan voorbereidingen, wat je moet regelen qua studiefinanciering en hoe je ervoor zorgt dat je in het buitenland verzekerd blijft voor medische kosten. 
Aanmelden
 
 
Agenda - Nederland
 
17 april I Inspiratiemiddag Duits voor (V)MBO docenten I Zwolle
 
17 april | tto Junior Speaking Contest | Amersfoort
 
17 april | TeCoLa slotconferentie voor VO-docenten in Utrecht
 
23 mei I tto Drama Contest I Leiden
 
24-26 september | Movetia study visit
Studiebezoek aan Zwitserland voor schoolleiders
 
 
Tto
 
'LANG ONTERECHT GEDACHT DAT TWEETALIG ONDERWIJS ALLEEN VOOR VWO'ERS WAS'
Tweetalig vmbo groeit gestaag
In 2008 begon de eerste vmbo-school met tto. Sindsdien groeit het aantal scholen gestaag. Waar het drie jaar geleden nog op 18 scholen werd aangeboden, zijn dit er inmiddels 30 verspreid over Nederland. De NOS nam een kijkje bij het Farel College in Amersfoort. 
Bekijk de reportage
 
Engelstalige theatervoorstelling
“My Father Held a Gun”
My Father Held A Gun is een gepassioneerde storytelling show over oorlog en vrede. De vertelling beperkt zich niet tot hun eigen verhaal maar gebruikt de blik van de buitenstaander ook om kritisch naar onze westerse samenleving en onze waarden en normen te kijken. Zo houden ze ons een spiegel voor maar ook zichzelf en hun respectievelijke culturen. Deze voorstelling is zeer geschikt voor tto leerlingen. 
Bekijk een impressie
 
Meld je nu aan
Opleiding coördinator tto
Ook dit jaar start er weer een nieuwe editie van de opleiding coördinator tto. Deze training is geschikt voor zowel beginnende als ervaren tto-coördinatoren.
Meer informatie en inschrijven
 
Student event
Leiden University’s Academic Challenge
This event is organised for students in international and bilingual schools in preparation of the extended essay or profielwerkstuk written in English.
  • Students from vwo 4/5 and students from year 10/11 can participate in inspirational workshops (deadline May 22)
  • Students from vwo 6 and students from year 12 can participate in the competition for the best research presentation in English (deadline May 3)
More information
 
Cambridge International training
Cambridge alternatief naast het IB
Nuffic organiseert samen met Cambridge International twee trainingen. De eerste is voor AS/A level English Language (9093) en vindt plaats op 8-9 mei op CS Vincent van Gogh in Assen. De tweede is voor IGCSE First Language English (0500) en vindt plaats op 27-28 mei op het Jeroen Bosch College in Den Bosch. Neem voor vragen contact op met Ineke Swaan.
Meld je aan 
 
Train the trainer
CLIL Coach Course September to October 2019
A three-day coaching course offered by Rosie Tanner for experienced CLIL teachers who would like to become CLIL coaches and support their colleagues. Vechtstede College in Weesp is kindly hosting the course this time.
More information & online application
 
 
LinQ
 
Interview met twee TaalAssistenten Frans
Le petit Nicolas: samenwerking tussen LinQ en TaalAssistenten
Dit jaar zijn weer een paar LinQ-scholen bij elkaar gekomen om het theaterproject Le Petit Nicolas uit te voeren. Dit project is in 2014 bedacht door LinQ-docenten Frans tijdens hun ontmoeting bij een nascholing in Vichy (Cavilam). Hun eerste voorstelling was in 2015 bij een van de deelnemende scholen. Sindsdien vindt het project op jaarlijkse basis plaats. Dit jaar hebben we twee taalassistenten Frans geïnterviewd in het Frans over hun deelname aan het project. 
Lees meer
 
 
Nuffic Academy
 
Webinar eTwinning | 16 mei 2019, 19.30-20.30 uur
Internationale lesideeën voor het voorgezet onderwijs
 
Agenda (NL)
Calendar (EN)
Nuffic Academy
Vacatures
 
 
 
ep nuffic
Contact
Website
Aanmelden
Afmelden
Gegevens wijzigen
Disclaimer
Copyright