donderdag 7 februari 2019

Universiteit van Amsterdam: De Larense Denker van Rodin in ere hersteld met 3D-techniek

De Larense Denker van Rodin in ere hersteld met 3D-techniek
In 2007 werd het bronzen beeld 'De Denker' van Rodin gestolen uit de beeldentuin van museum het Singer in Laren. Het beeld wordt twee dagen later zwaar beschadigd teruggevonden. Een jaar later benadert het museum Tonny Beentjes, vakdocent restauratie en conservering metaal aan de UvA, voor advies over de beste behandeling van het beeld. De inzet van 3D-technieken bleek effectief en probleemloos toepasbaar. Het onderzoek naar de behandeling van het beeld was het startpunt van het promotieonderzoek van Beentjes. Hij promoveert op vrijdag 22 februari aan de Universiteit van Amsterdam.
Lees verder

Cultureel-linkse politici gebruiken ingewikkelder taal dan cultureel-rechtse
Sommige politici praten ingewikkeld - in lange zinnen met moeilijke woorden, terwijl andere politici juist kort en helder communiceren. Is dit onderscheid te verklaren door de politieke ideologie die zij aanhangen? Ja, zo luidt de conclusie van een onderzoeksteam van de UvA, dat ruim 380.000 speeches analyseerde van politici in verschillende Europese landen over de periode 1946-2017. De onderzoekers laten zien dat cultureel-linkse politici complexere taal gebruiken dan cultureel-rechtse politici. De resultaten van het onderzoek zijn op woensdag 6 februari gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS One.
Lees verder

Nieuwe deeltjes ontdekken met behulp van zwarte gaten
Sommige theorieën die verder gaan dan het Standaardmodel van de elementairedeeltjesfysica voorspellen dat er nieuwe, ultralichte deeltjes bestaan met veel kleinere massa's dan die van de lichtste bekende deeltjes in de natuur. Als deze nieuwe deeltjes maar een heel zwakke wisselwerking hebben met gewone materie, zijn ze erg moeilijk te detecteren in deeltjesversnellers en donkeremateriedetectoren. Een nieuw artikel van natuurkundigen Daniel Baumann en Horng Sheng Chia van de Universiteit van Amsterdam (UvA), samen met Rafael Porto van DESY (Hamburg), laat nu zien dat het bestaan van zulke deeltjes mogelijk wél meetbaar is in de signalen van zwaartekrachtgolven afkomstig van samensmeltende zwarte gaten. Hun onderzoek werd deze week gepubliceerd in Physical Review D.
Lees verder