donderdag 7 februari 2019

Universiteit Twente: Voedselgewassen zuchten onder ziekteverwekkers en plagen

Voedselgewassen zuchten onder ziekteverwekkers en plagen
Gewaspathogenen en plagen zorgen voor een verminderde opbrengst van landbouwproductie, veroorzaken aanzienlijke economische schade en verminderen voedselzekerheid. Toch hebben we maar beperkt inzichtelijk hoe deze plagen en ziekteverwekkers in de loop der jaren invloed hebben op onze agro-ecoystemen.  Het Franse National Institute for Agricultural Research (INRA), Cornell University, Penn State University, University of California en de Universiteit Twente hebben de wereldwijde schade van 137 pathogenen voor vijf belangrijke voedselgewassen - tarwe, rijst, maïs, aardappel en soja - geïnventariseerd. Nature Ecology & Evolution publiceerde er vandaag over.
Lees verder

Nieuwste rapport Lokaal Kiezersonderzoek 2018 openbaar
Vandaag verschijnt de tweede editie van het rapport Democratie dichterbij door UT-onderzoekers Giedo Jansen en Bas Denters. Dit rapport doet verslag van het Lokaal Kiezersonderzoek 2018 uitgevoerd rond de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. Een van de resultaten is dat "lokale afhakers" vaker bestaan uit jongeren, mensen die weinig invloed aan de gemeente toekennen, en mensen die zich minder verbonden voelen, met name met hun wijk of dorp, gemeente en streek, maar ook minder met Europa.
Lees verder

Opening Elastomer Competence Centre
Op 13 februari opent het Elastomer Competence Centre haar deuren op de campus van de Universiteit Twente. Overijsselse gedeputeerde Eddy van Hijum en UT-collegevoorzitter Victor van de Chijs verrichten de officiële opening.
Lees verder

'Obesogene omgevingen' te herkennen vanuit de ruimte
In het onderzoek naar obesitas kan de toepassing van ruimtelijke technologie van grote waarde zijn. Door satellietdata, geoinformatiesystemen en GPS – samen ook wel '3S' genoemd - te combineren, is het mogelijk om omgevingen te identificeren die een verhoogd risico geven op obesitas. Tot nu toe wordt die data slechts voor een deel benut, maar juist de combinatie heeft groot potentieel volgens onderzoeker Peng Jia van de UT-faculteit ITC – voor geo-informatiewetenschap en aardobservatie. Hij publiceert over de huidige en toekomstige in Trends in Endocrinology and Metabolism.
Lees verder