woensdag 10 oktober 2018

Universiteit van Amsterdam: Verse sneeuw is het best – maar dat duurt niet lang

Verse sneeuw is het best – maar dat duurt niet lang
Je zou verwachten dat water veel sneller verdampt dan ijs. Verrassenderwijs is dat voor kleine ijsdruppels niet het geval, zo hebben onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam nu laten zien: ijs- en waterdruppels verdwijnen even snel. Daarmee wordt een verschijnsel dat skiërs goed kennen verklaard: verse sneeuw voelt heel anders aan dan sneeuw die al een paar dagen ligt. De resultaten zijn deze week in Nature Communications gepubliceerd.
Lees verder

Efficiënte lichtconversie met nanokristallen van perovskieten
Perovskieten zijn een familie van kristallen met veelbelovende eigenschappen voor toepassingen in de nanotechnologie. Eén nuttige eigenschap die tot nu toe echter niet in perovskieten was waargenomen, is het zogeheten effect van vermenigvuldiging van ladingdragers , dat ertoe leidt dat materialen veel efficiënter licht omzetten in elektriciteit. Nieuw onderzoek, geleid door UvA-IoP-natuurkundigen dr. Chris de Weerd en dr. Leyre Gomez uit de groep van prof. Tom Gregorkiewicz, heeft nu laten zien dat bepaalde perovskieten deze gewenste eigenschap wel degelijk bezitten.
Lees verder

Doe mee aan de Robbert Dijkgraaf Essayprijs 2018
Elk jaar wordt de Robbert Dijkgraaf Essayprijs uitgereikt op het Gala van de Wetenschap. Medewerkers, studenten en alumni van Belgische en Nederlandse onderwijsinstellingen kunnen tot 31 oktober een essay indienen.
Lees verder