donderdag 4 oktober 2018

Universiteit van Amsterdam: Nog altijd veel onbekend over relatie mediagebruik en ADHD bij kinderen

Nog altijd veel onbekend over relatie mediagebruik en ADHD bij kinderen
Tussen het mediagebruik van kinderen en ADHD-gerelateerd gedrag bestaat een relatie, maar die is statistisch klein. Dit blijkt uit een uitgebreide review van de bestaande wetenschappelijke literatuur op dit terrein, uitgevoerd door onderzoekers van het Center for research on Children, Adolescents and the Media (CcaM) van de UvA. Uit hun review komen tevens de tekortkomingen naar voren in het onderzoek tot dusver. Zo wordt de rol van tempo ('pacing') in mediaprogramma's en die van gewelddadige content nog altijd niet goed begrepen. Ook over de invloed van individuele verschillen tussen kinderen – onder meer in ontwikkeling, temperament en sociale factoren – is nog weinig bekend. De onderzoekers pleiten in het wetenschappelijke tijdschrift 'Proceedings of the National Academy of Sciences' (PNAS) voor een systematische reeks van empirische studies naar de relatie tussen mediagebruik en ADHD.
Lees verder

Kwetsbaar glaswerk museumcollecties relatief snel te identificeren
Een zeventiende-eeuwse transparante glazen kan die verkleurt in mat poederroze. Een duidelijk teken van glasziekte, waarbij het uiterlijk van glazen objecten verandert als gevolg van chemische degradatie. In samenwerking met het Rijksmuseum ontwikkelde Guus Verhaar een eenvoudige maar doeltreffende methode om instabiel glas in museumcollecties op een relatief snelle manier te identificeren. Hij promoveert donderdag 18 oktober op dit onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).
Lees verder

Hoe denkt het Nederlandse publiek over geautomatiseerde besluitvorming?
Artifical Intelligence schept mogelijkheden tot geautomatiseerde besluitvorming (ADM). Deze ontwikkeling leidt tot zorgen en hoop over de impact die ADM op onze samenleving kan hebben en tot een roep deze impact te onderzoeken. Een nationaal onderzoeksteam onder leiding van de Universiteit van Amsterdam draagt hieraan bij met een survey naar de publieke kennis en percepties over ADM en AI in Nederland.
Lees verder