maandag 8 oktober 2018

Universiteit van Amsterdam: Een nieuw tijdperk voor de zoektocht naar donkere materie

Een nieuw tijdperk voor de zoektocht naar donkere materie
Al sinds de jaren 70 zijn astronomen en natuurkundigen bewijs aan het verzamelen voor de aanwezigheid in het heelal van donkere materie: een mysterieuze substantie die zich manifesteert door haar gravitationele aantrekking. Ondanks een uitgebreide inspanning is echter nog geen enkele van de deeltjes die zijn voorgesteld om donkere materie te verklaren ook echt ontdekt. In een review-artikel dat deze week in Nature verscheen, beargumenteren natuurkundigen Gianfranco Bertone (UvA) en Tim Tait (UvA en UC Irvine) dat de tijd rijp is om de experimentele inspanningen te verbreden en diverser te maken, en om ook astronomische surveys en waarnemingen aan zwaartekrachtgolven op te nemen in de zoektocht naar de aard van donkere materie.
Lees verder

Supergeleiden met de snelheid van het licht
Onderzoekers van de universiteiten van Twente en Amsterdam ontdekken elektronen die gepaard en schijnbaar met de snelheid van het licht door het binnenste van een kristal vliegen, en ontmaskeren zo ongrijpbare Majorana-toestanden.
Lees verder

Remote-sensing toont hoe groene ruimte in Amsterdam afneemt
De compacte stad en groene ruimte zijn beiden instrumenten voor een duurzame stad. Maar het zijn ook beleidsterreinen die in elkaar grijpen en tegenstrijdige effecten hebben, zo blijkt uit onderzoek van planologen van de Universiteit van Amsterdam. Met behulp van satellietbeelden en remote-sensing technologie leggen ze een afname van de openbare groene ruimte in Amsterdam bloot.
Lees verder