maandag 17 september 2018

Universiteit van Amsterdam: Nieuwe gedragscode wetenschappelijke integriteit voor Nederlandse wetenschap

Nieuwe gedragscode wetenschappelijke integriteit voor Nederlandse wetenschap
Vandaag wordt de nieuwe versie van de Nederlandse gedragscode wetenschappelijke integriteit gelanceerd. De afgelopen tijd is er door de KNAW, NFU, NWO, TO2-federatie, Vereniging Hogescholen en de Vereniging van Universiteiten intensief samengewerkt aan een grondige herziening en verbreding van de code, die al sinds 2004 bestaat.
Lees verder

Voorkeur voor bevestiging speelt zelfs rol bij simpele beslissingen
Is het je ooit opgevallen hoe vaak je dingen ziet of leest die jouw wereldbeeld bevestigen? Nou, je bent niet de enige. Het is bekend dat mensen een zogeheten voorkeur voor bevestiging (confirmation bias) hebben; de neiging om nieuwe informatie zo te filteren dat die klopt met hun bestaande overtuigingen. Uit nieuw onderzoek van wetenschappers van het Universitair medisch centrum Hamburg-Eppendorf en de Universiteit van Amsterdam (UvA) blijkt nu dat mensen zich zelfs bij het nemen van simpele beslissingen overmatig richten op bewijs dat strookt met hun eerder gemaakte keuzes.
Lees verder

Frédéric Merkt benoemd als Physics and Astronomy Visiting Professor
Prof. dr. Frédéric Merkt (ETH Zurich) zal vanaf 17 september 2018 voor drie maanden Amsterdam bezoeken in het kader van het Visting Professorship-programma van de natuur- en sterrenkunde-instituten van de UvA en de VU. Gedurende deze periode zal prof. dr. Merkt aan de UvA ook de wisselende Johannes Diderik van der Waals-leerstoel bekleden.
Lees verder