Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs.

woensdag 8 augustus 2018

Universiteit van Amsterdam: ‘Galactic Center Excess’ waarschijnlijk geen donkere materie

'Galactic Center Excess' waarschijnlijk geen donkere materie
Astronomen bestuderen al zo'n tien jaar lang een mysterieuze, diffuse straling die uit het centrum van ons Melkwegstelsel komt: het 'Galactic Center Excess'. Oorspronkelijk werd gedacht dat deze straling afkomstig was van de ongrijpbare donkeremateriedeeltjes die veel onderzoekers hopen te ontdekken. Natuurkundigen van de Universiteit van Amsterdam en het Laboratoire d'Annecy-le-Vieux de Physique Théorique hebben nu echter aanwijzingen gevonden die erop duiden dat snel ronddraaiende neutronensterren een veel waarschijnlijkere bron van deze straling vormen.
Lees verder

Zweefvliegers en UvA-archeologen willen geschiedenis schrijven
Door de droogte, die nu al maanden aanhoudt, worden archeologische sporen leesbaar in het landschap. Met luchtopnames is de kans nu aanzienlijk dat er nieuwe historische plaatsen gevonden worden. Vandaar dat UvA-archeologen samen gaan werken met zweefvliegers.
Lees verder

ERC Starting grant voor vier UvA'ers
De European Research Council (ERC) kent Starting Grants toe aan Silke Allmann, Jayne Birkby, Wouter van den Bos en Alfrid Bustanov van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De Starting Grant is een persoonsgebonden subsidie van ongeveer 1,5 miljoen euro, waarmee getalenteerde wetenschappers vijf jaar lang onderzoek doen.
Lees verder