maandag 9 juli 2018

Universiteit van Amsterdam: Zonnebrandstoffen mogelijk in twintig jaar concurrerend

Zonnebrandstoffen mogelijk in twintig jaar concurrerend
De industriƫle synthese van de hernieuwbare brandstoffen waterstof, syngas, methanol en diesel kan binnen de komende twee decennia concurrerend zijn. Dit volgt uit een techno-economische analyse van onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (onderzoekszwaartepunt Sustainable Chemistry) en TNO. De resultaten worden op woensdag 11 juli gepubliceerd in Energy & Environmental Sciences.
Lees verder

Wereldwijde toename in blauwalgenbloei
Een internationaal onderzoeksteam, geleid door aquatisch ecologen van het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica, heeft afgelopen week een reviewartikel gepubliceerd over blauwalgengroei in het tijdschrift Nature Reviews Microbiology.
Lees verder

Bachelor-workshop leidt tot publicatie over neutrinoverval
Normaalgesproken zijn wetenschappelijke publicaties afkomstig van promovendi en meer ervaren onderzoekers. Zo nu en dan slagen studenten – zelfs bachelorstudenten – er echter ook in om interessante bijdragen aan de wetenschap te leveren. Dat is precies wat er gebeurde toen een groep van 9 bachelorstudenten, begeleid door UvA-IoP/GRAPPA-onderzoekers Shin'ichiro Ando en Bradley Kavanagh, het stralingsverval van neutrino's en de invloed daarvan op de kosmische achtergrondstraling onderzochten.
Lees verder