Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs.

donderdag 5 juli 2018

Nieuwsbrief Kenniscentrum Gezondheid en Welzijn juli 2018

Gezond en wel  met kennis | Nieuwsbrief van Kenniscentrum Gezondheid en Welzijn Windesheim
Windesheim Online lezen
Gezond en wel  met kennis
Nieuwsbrief Kenniscentrum Gezondheid en Welzijn
Juli 2018
Geachte lezer,
Ineke van der Wal Het is enige tijd geleden dat deze nieuwsbrief is verschenen. Gelukkig hebben we niet stilgezeten. Integendeel zelfs:
 • Alie Weerman is benoemd als lector GGZ en Samenleving;
 • Franka Bakker is benoemd als associate lector Innoveren met Ouderen;
 • Het lectoraat Jeugd is versterkt met de komst van drs. Bert Wienen;
 • De visitatie vindt op 27 september a.s. plaats, dus we zijn druk met de voorbereiding;
In deze nieuwsbrief leest u de belangrijkste ontwikkelingen van onze vier lectoraten, te weten De Gezonde Stad, Innoveren met Ouderen, GGZ en Samenleving én Jeugd. Namens alle collega's van het kenniscentrum wens ik u veel leesplezier en een goede zomer toe.

Met vriendelijke groet,
Drs. Ineke van der Wal
Directeur kenniscentrum Gezondheid en Welzijn
Lees het hele voorwoord
Lisa Wilderink gestart als promovendus De Gezonde Stad
Even voorstellen... 'Ik ben Lisa. Sinds half mei ben ik werkzaam bij het lectoraat De Gezonde Stad. Ik ga mij de komende vier jaar richten op de evaluatie en verbetering van het project ‘Zwolle Gezonde Stad’.  Hiervoor werkte ik bij het Verwey-Jonker Instituut in Utrecht. Ik kijk er naar uit om onderzoek te doen waar de praktijk en het onderwijs echt iets aan hebben. Wellicht komen we elkaar tegen!'
Heb je vragen aan Lisa? Mail haar
 
Toekenning NRO onderzoek
Het lectoraat Jeugd heeft een toekenning voor een NRO onderzoek ontvangen. Bert Wienen gaat vanaf september samen met leraren, de samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp onderzoeken. Daarbij gaat het om de concrete ervaringen van ouders, kinderen, maatschappelijk werk en jeugdhulpverleners. 
Lees het hele artikel
 
Ouderen als onderzoekers
De Provincie Overijssel heeft besloten het project Verhuizen op latere leeftijd en sociale kwaliteit financieel te ondersteunen. In dit project onderzoeken ouderen zelf hoe zogenaamde import-ouderen het ouder worden in Overijssel ervaren. Carolien Smits, lector Innoveren met Ouderen ondersteunt hen met onderzoeksmethodologie.
Lees het hele artikel
Passende zorg in de palliatieve fase door het bevorderen van de Empowerment van patiënten en hun naasten: EMPATIE. 
Mensen met chronische aandoeningen kunnen vaak niet goed verwoorden wat hun zorgvoorkeuren precies zijn. Daardoor krijgen ze vaak niet de zorg die goed bij hen aansluit. Windesheim en Saxion ontwikkelen en evalueren de komende drie jaar een toolbox waarmee patiënten met COPD en/of hartfalen en hun naasten hun voorkeuren en wensen kunnen ontdekken en verwoorden naar zorgverleners.
Lees het hele artikel
Mediawijsheid en mediaopvoeding
Onder leiding van lector Jeugd en media Peter Nikken doet het Lectoraat Jeugd onderzoek naar vraagstukken in de ondersteuning en zorg over mediawijsheid en mediaopvoeding, bijvoorbeeld hoe erg is beeldschermverslaving? De uitkomsten van dat onderzoek komen ook aan bod binnen de post-hbo opleiding Expertcoach Mediaopvoeding die in september start.
Lees meer over dit onderzoek
 
Expertcoach Mediaopvoeding
 • Start: 7 september 2018
 • Studievorm: post-hbo
 • Studieduur: 9 maanden
 • Lesdag: vrijdag van 9.30 - 14.00 uur
 • Toelating: hbo-diploma en minimaal 8 uur werkzaam in een relevant werkveld.
 • Kosten: € 3.875,-
 • Locatie: Zwolle
Lees meer over de post-hbo-opleiding
Academisch lab
In het academisch lab van de Regiocampus wordt universitair onderzoek in diverse sectoren uitgevoerd in samenwerking met hbo, mbo en vo. Medewerkers van partners binnen en buiten de Regiocampus werken samen met bedrijven en instellingen en onderzoekers en studenten. De labs kunnen in verbinding staan met wetenschappelijk onderzoek, die in de aangesloten organisaties wordt uitgevoerd. 
Lees meer
GGZ en Samenleving
Het lectoraat GGZ en Samenleving is 1 mei van start gegaan. Lopende projecten uit het voormalig lectoraat Verslaving zijn hierin geïntegreerd. Er is in tussentijd al veel gebeurd. Lector Alie Weerman neemt ons mee in de afgelopen maanden.
Lees wat er in tussentijd is gebeurd bij het lectoraat
 
Windesheim vertegenwoordigd in internationale organisatie op gebied Communicatie in de Zorg!
Irèn Alders: 'Communicatie is de smeerolie bij persoonsgerichte zorg. Dat is een vak apart, waarbij vaardigheden geleerd en onderhouden moeten worden. EACH maakt het makkelijk om nieuwe inzichten bij te houden en te delen. Het perspectief van de HBO professionals kan echter wel wat meer aandacht gebruiken en daar wil ik voor zorgen als deputy National Representative van Nederland.'
Lees het hele bericht
Agenda
Symposiums, congressen, masterclasses, er is veel te doen op Windesheim. Diverse lectoraten organiseren ook regelmatig events. Houd de agenda van Windesheim in de gaten om te zien of er iets interessants voor u georganiseerd wordt. 
Bekijk de agenda
 
Interessante post-hbo-opleiding en cursus
Post-hbo Expertcoach Mediaopvoeding
Vanuit een samenwerking met lectoraat Jeugd is deze post-hbo ontwikkeld op het gebied van mediaopvoeding.

Cursus Patiënt Coaching
In samenwerking met lectoraat Innoveren met Ouderen is de cursus Patiënt Coaching ontwikkeld. 
Interessante links
Annemieke van den Berg omschrijft haar persoonlijke zoektocht als docent Toegepaste Gerontologie en als onderzoeker in het toepassen van participatief gezondheidszorgonderzoek in onderstaand artikel. 'De reflecties geven iedere lezer denk ik wel stof tot reflecteren', aldus Annemieke. 
Lees het artikel
Volg ons via YouTube Volg ons via Twitter Volg ons via Instagram Volg ons via LinkedIn
Heb je vragen, opmerkingen of suggesties of zou je graag willen helpen bij een van de onderzoeken die Windesheim uitvoert? Neem dan contact op met de redactie van deze nieuwsbrief via redactieraadkc@windesheim.nl.
Overall
Kenniscentrum Gezondheid en Welzijn
Overig
Afmelden
Contact
© 2018 Hogeschool Windesheim - Privacy - Algemene voorwaarden - Disclaimer