Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs.

maandag 11 juni 2018

Universiteit van Amsterdam: Net doen alsof je dyslexie hebt? Zo makkelijk is dat niet

Net doen alsof je dyslexie hebt? Zo makkelijk is dat niet
Wil je een dyslexieverklaring? Die kun je heel gemakkelijk krijgen door  dyslexie te veinzen. Althans, dat suggereerde tv-programma Rambam vorig jaar. In de praktijk is het echter erg lastig om te faken, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam.
Lees verder

WeMakeThe.City: op expeditie in het Universiteitskwartier
Wereldwijd groeien steden, ook Amsterdam. Deze groei brengt urgente vraagstukken met zich mee over bijvoorbeeld het klimaat, veiligheid, betaalbaar wonen en gezondheid. Hoe maken we steden beter? Tijdens WeMakeThe.City, een festival georganiseerd door Pakhuis de Zwijger, gaan experts Ć©n inwoners van Amsterdam vijf dagen lang op zoek naar antwoorden. Op 22 juni staat het Universiteitskwartier centraal in het middagprogramma. En jij kunt erbij zijn!
Lees verder

Quantum-LEGO: Ultrakoude moleculen bouwen
Natuurkundigen dromen ervan een rijke bron te hebben van ultrakoude moleculen met specifieke elektronische eigenschappen. Een dicht gas van dergelijke deeltjes zou interessante toepassingen hebben voor het testen van fundamentele fysica, in quantumgecontroleerde scheikunde en in de studie van veeldeeltjesproblemen. Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam hebben nu samen met collega's uit Polen en Groot-Brittanniƫ een doorbraak gemaakt die ze in staat zal stellen om moleculen van strontium en rubidium te bouwen bij temperaturen van slechts een miljoenste graad boven het absolute temperatuurnulpunt. Hun resultaten zijn deze week gepubliceerd in Nature Physics.
Lees verder