Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs.

donderdag 14 juni 2018

36.000 leerlingen volgen tweetalig onderwijs

Tussenproducten curriculum.nu | Buurtalen thema Europees Talenlabel | Vraag IPV-subsidie aan
online lezen
  |  news in English  |  unsubscribe
 
ep nuffic
 
 
Nieuwsbrief VO
donderdag
 14 juni 2018
Onderzoek Nuffic naar tweetalig voortgezet onderwijs
Ruim 36.000 leerlingen volgen tweetalig onderwijs
Eind april verscheen ons onderzoek ‘Tweetalig onderwijs in het voortgezet onderwijs’. Het laat zien dat er in het schooljaar 2017-2018 in totaal 119 middelbare scholen tweetalig onderwijs (tto) aanbieden in Nederland. 36.254 leerlingen volgen dit onderwijs, waarvan 27.874 leerlingen op het vwo, 5.208 op de havo en 3.172 op het vmbo. Uit het onderzoek blijkt dat de groei het sterkst is op vmbo en havo. Bekijk het volledige onderzoeksrapport.
Meer informatie
 
IPV-subsidie
Vraag nu subsidie aan voor schoojaar 2018-2019
Kan jouw school een extra stimulans gebruiken voor internationaliseringsactiviteiten, bijvoorbeeld voor de invoering van tto, de doorontwikkeling van tto 2.0, Chinees of Elos? Bekijk de subsidiemogelijkheden binnen de IPV-regeling en vraag nu subsidie aan voor het schooljaar 2018-2019 via www.nuffic.nl/ipv
Meer informatie
 
Ontwikkelteams leveren conceptvisie
Geef feedback op tussenproducten curriculum.nu
Eind mei hebben de 9 ontwikkelteams verder gewerkt aan de uitwerking van het nieuwe curriculum. De tweede tussenproducten van de ontwikkelteams staan online, geef je feedback voor 7 juli. Bekijk de  resultaten voor Engels/moderne vreemde talen en Burgerschap
Meer informatie
 
Europees Talenlabel
Win € 5000 met je buurtaalproject
Kans maken op het Europees Talenlabel? Meld je innovatieve project aan. Thema dit jaar is: Buurtaal: beter een goede buur dan een verre vriend. Onderwijsinstellingen, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties kunnen projecten tot 1 oktober indienen.
Meer informatie
 
enquête - hoe wil jij geïnformeerd worden?
Vakblad IO gestopt
IO, het vakblad over internationalisering in het primair en voortgezet onderwijs, wordt sinds 2018 niet meer uitgegeven. Belangrijkste redenen hiervoor zijn een teruglopend lezersaantal en krimpende budgetten. De praktijkverhalen, interviews en andere interessante artikelen zijn vanaf komend najaar in een andere vorm te vinden op de vernieuwde Nuffic-website. Wij horen graag hoe je nog meer geïnformeerd wilt worden. Vul de enquête in en laat het ons weten.
Meer informatie
 
Finale bij Deltion College in zwolle
Winnaars GNE by Nuffic bekend
Op 18 april vonden bij het Deltion College in Zwolle de halve én hele finale van de GNE Awards by Nuffic plaats. Simone Hendriks van Metameer in Boxmeer won de Public Speaking Award en Thirza Bier van het A. Roland Holst College in Hilversum de Young Writers Award. Lees meer over de finale! Volgend jaar ook meedoen? Meld je hieronder aan en ontvang informatie.
Aanmelden voor updates
 
 
Agenda - Nederland
 
3 oktober 2018 | ROC Midden Nederland, Utrecht | 13.00 - 16.00 uur
Gezamenlijke netwerkbijeenkomst t-vmbo en t-mbo
 
11 t/m 17 november | Montreal, Canada
7-daagse inspiratiereis tweetalig onderwijs
 
1 februari 2019 | Utrecht
Save the date: LinQ-dag 2019
 
 
Tto
 
 
Groei van 25 procent in tweetalig vmbo
Vmbo'er krijgt steeds vaker tweetalig onderwijs
Dit schooljaar krijgen vmbo’ers op 31 vestigingen tweetalig onderwijs. Dat is een groei van bijna 25 procent. “Het is een misvatting te denken dat tweetalig onderwijs alleen interessant is voor vwo-ers”, aldus Matthijs Ran (stuurgroep netwerk tvmbo) in Trouw. Lees hier meer.
 
 
 interview Meine stoker, voorzitter landelijk netwerk tto
Tweetalig onderwijs 2.0 staat voor de deur
Het concept voor tto 2.0 ligt klaar. Het is tijd dat tweetalig onderwijs meer focust op soft skills, stelt Stoker. “Eigenlijk vinden we dat elke leerling interculturele competenties moet hebben, zodat je in veel situaties handelingsbekwaam bent.” Lees het volledige interview
 
 
ö 
 Finale Junior Speaking Contest 2018
16 leerlingen streden om de nationale titel
Dit jaar deden 87 scholen mee aan de Junior Speaking Contest. Het thema ”Living my fantasy” resulteerde in boeiende speeches met titels als “Being a Dragon”, “Legacy or fantasy?”en “1977”. Nieuwsgierig naar de winnaars? Bekijk deze impressie van de finale.
 
ö 
 CLIL Course
CLIL Back tot Basics 2018
Never done a CLIL course? Want to learn the basics of CLIL? Rosie Tanner is offering a CLIL Back to Basics course between September and December, where teachers from all disciplines can learn how to put CLIL into practice. More information
 
 
LinQ
 
LinQ-label behaald
Carolus Borromeus gecertificeerd
Het Carolus Borromeus College uit Helmond heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in versterking van de vakken Duits en Frans. Op 24 mei werd deze moeite beloond door certificering met het LinQ Label.

Ook het LinQ-Label ontvangen? Vul de checklist in en vraag een visitatie aan.
Lees meer
 
 
Bijeenkomsten open voor nieuwe docenten Frans en Duits
LinQ-programma schooljaar 2018/2019 bekend
In het nieuwe schooljaar kunnen 15 nieuwe scholen meedoen aan het LinQ-programma. Geïnteresseerd? Meld je hier aan. De data van de bijeenkomsten vind je hier. Nieuwe docenten Frans en Duits op je school? Attendeer ze op de bijeenkomsten voor nieuwe LinQ-docenten. 
 
 
Verslag Linq nascholing
Docenten op nascholing in Berlijn en Vichy
Jaarlijks gaan LinQ-docenten met elkaar op nascholing in Berlijn en Vichy. De nascholing is een volle werkweek bij het Goethe Institut in Berlijn of het Cavilam in Vichy. Voor beide groepen was er een rijk programma aangeboden aan les ideeën en werkvormen. Lees de verslagen van twee docenten die mee op reis waren.
 
 
Nuffic Academy
 
Online
Online module:
Subsidiemogelijkheden voor internationalisering
 
Agenda (NL)
Calendar (EN)
Nuffic Academy
Vacatures
 
 
 
ep nuffic
Contact
Website
Aanmelden
Afmelden
Gegevens wijzigen
Disclaimer
Copyright