Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs.

woensdag 9 mei 2018

Universiteit van Amsterdam: Birte Forstmann krijgt ERC – Proof of Concept beurs

Birte Forstmann krijgt ERC – Proof of Concept beurs
De European Research Council (ERC) heeft Birte Forstmann, UvA-hoogleraar Neuroimaging in cognitive neuroscience, de Proof of Concept (PoC-) beurs toegekend voor haar onderzoek naar de subcortex, waarin ze dit deel van de hersenen in kaart brengt. Forstmann is één van de vijftig onderzoekers die een subsidie van € 150.000 ontvangt.
Lees verder

UvA alumni winnen internationale Sustainability Challenge
Een team van Earth Sciences alumni en masterstudenten van de UvA hebben de internationale GBDX for Sustainability Challenge gewonnen. Hun winnende project, Global Green City Watch, maakt het mogelijk de groene ruimte in steden gedetailleerd in kaart te brengen en op basis daarvan de kwaliteit van het stedelijk groen te verbeteren.
Lees verder

Waarom is ijs glad?
Iedereen weet dat glijden op ijs of sneeuw veel eenvoudiger gaat dan op de meeste andere oppervlakken. Maar waarom is ijs glad? Die vraag houdt wetenschappers al meer dan een eeuw bezig, en is nog altijd onderwerp van discussie. Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam, Amolf en het Max Planck Institute for Polymer Research (MPIP) in Mainz hebben nu aangetoond dat de gladheid van ijs een gevolg is van het gemak waarmee de bovenste watermoleculen over het ijsoppervlak kunnen rollen.
Lees verder