Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs.

vrijdag 6 april 2018

Vrije Universiteit Amsterdam: Martin Luther King lezing 2018

Martin Luther King lezing 2018
50 jaar na de moord op Martin Luther King Jr. in gesprek over 'Live together or perish as fools'. ("We must learn to live together […] or perish as fools". Martin Luther King Jr. , Toespraak in St. Louis, 22 maart 1964).
Lees verder

Afstelling van genen verschilt tussen hoger- en lager opgeleide Nederlanders
Informatie die rond het DNA zit verschilt tussen hoger- en lager opgeleide Nederlanders. De verschillen bevinden zich niet in de letters van het DNA (de DNA-code), maar in de afstelling van genen. Dit blijkt uit onderzoek door het Nederlands Tweelingen Register van de Vrije Universiteit Amsterdam in samenwerking met onderzoekers van het BBRMI-NL BIOS consortium ( Biobank-based Integrative Omics Studies).
Lees verder

VU start kort geding tegen De Verrekijker
De VU heeft op 6 maart het vertrouwen in De Verrekijker opgezegd en het tijdelijk en eerder gedoogd gebruik van de ruimte met onmiddellijke ingang beƫindigd. De Verrekijker heeft tot uiterlijk 3 april de gelegenheid gekregen om de ruimte leeg te maken en in oorspronkelijke staat aan de VU op te leveren. De afgelopen maand is er intensief contact geweest met het collectief De Verrekijker. Helaas moeten we vaststellen dat het collectief de ruimte nog niet verlaten heeft.
Lees verder

Positieve effecten ADHD-medicijnen op schoolprestaties overschat
Medicatie voor kinderen met ADHD heeft positieve invloed op het gedrag maar niet of nauwelijks op schoolprestaties. Dat blijkt uit een nieuwe studie van klinisch neuropsychologen van de Vrije Universiteit Amsterdam waarin zij 37 jaar onderzoek analyseerden. Zij adviseren daarom behandelaren om medicatie niet voor te schrijven met als doel schoolprestaties te verbeteren. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift European Child & Adolescent Psychiatry.
Lees verder