Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs.

woensdag 4 april 2018

Universiteit van Amsterdam: Olieverf uit lab biedt zicht op veroudering van oude meesters

Olieverf uit lab biedt zicht op veroudering van oude meesters
Een team van chemici van het Rijksmuseum en het Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences van de Universiteit van Amsterdam heeft nieuwe details aan het licht gebracht van de verouderingsprocessen in olieverfschilderijen. Ze lieten een speciaal ontwikkelde modelverf razendsnel verouderen en bestudeerden dat proces met infraroodspectroscopie. Daarbij bleek dat zogenaamde 'metaalzepen', een klasse van stoffen die vaak gelinkt wordt aan verfdegradatie, vrij gemakkelijk ontstaan als er vrije vetzuren in de olieverf zitten. Ook de blootstelling van olieverf aan water of organische oplosmiddelen lijkt de veroudering van verf te kunnen beïnvloeden.
Lees verder

Inaugural lecture The Making of 'Generation Rent'
Friday 6 April at 4pm CUS member and professor of Housing, Society and Space prof. dr. Richard Ronald will present his inaugural lecture.
Lees verder

Team AcaBoo in finale Philips Innovation Award
AcaBoo, een team van de minor Entrepreneurship, staat in de finale van Philips Innovation Award. AcaBoo is een bookstreaming-service waar je voor een vast maandbedrag onbeperkt gebruik kan maken van studieboeken.
Lees verder