donderdag 5 april 2018

Universiteit Twente: Hoogleraar pleit voor nieuw sociaal netwerk dat wél let op privacy

Hoogleraar pleit voor nieuw sociaal netwerk dat wél let op privacy
Al voor de echte opkomst van het internet, schreef mediasocioloog prof. dr. Jan van Dijk het boek 'De Netwerkmaatschappij'. Hierin legde hij uit hoe gekoppelde medianetwerken de maatschappij zouden gaan veranderen. Veel van zijn voorspellingen zijn inmiddels bewaarheid. Tijdens zijn afscheidscollege op 6 april aan de Universiteit Twente houdt Van Dijk een pleidooi voor meer privacy. "Bedrijven als Facebook en Google zullen hier nooit voldoende aan mee werken. Maar, als je privacy niet serieus neemt, verspeel je je vrijheid en de democratie."
Lees verder

UT-onderzoekster wint onderzoekssubsidie met 'gek idee'
UT-onderzoekster Verena Schwach van de Universiteit Twente heeft de crazy-idea grant van [email protected] in de wacht gesleept. Ze ontvangt 50.000 euro voor onderzoek naar de vraag hoe je met ultrageluid de hartslag van gekweekt hartweefsel kunt controleren. Deze kennis is relevant voor onderzoek naar nieuwe medicijnen en het bestuderen van hartziektes.
Lees verder

Kosten, desinteresse en privacyzorgen remmen Internet of Things
Internet of Things (IoT) toepassingen kunnen helpen bij het besparen van energie, het verbeteren van de gezondheid en het comfortabeler maken van je leven. Toch gebruikt van de Nederlandse volwassenen maar 44,7 procent IoT. In de meeste gevallen gaat het om slechts één apparaat. De potentie van IoT lijkt hiermee nog lang niet bereikt. Activiteitsmeters, hartslagmeters, sporthorloges en slimme thermostaten zijn het populairst. IoT-gebruikers zijn matig positief over de voordelen. Dat blijkt allemaal uit onderzoek onder 1.356 respondenten van de Universiteit Twente.
Lees verder

'Hoogste tijd voor proactieve en gezamenlijke aanpak DDoS'
Een anti-DDoS-manifest is nodig om op een proactieve en collectieve manier DDoS-aanvallen te lijf te gaan en onze vitale infrastructuur te beschermen. Onderzoekers van de Universiteit Twente, SIDN en SURF, pleiten voor een 'DDoS-radar'.
Lees verder