Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs.

zondag 1 april 2018

Het Klokhuis over Pasen (en meer)!

Waarin we onder andere uitleggen waar de traditie van paaseieren nou vandaan komt
            
Waar komen die eieren nou vandaan?
paaseieren
 
We klagen niet hoor, want we houden natuurlijk van (chocolade) paaseitjes. Maar waar komt die traditie van paaseieren nou eigenlijk vandaan? Ontdek het hier!
            
Snapje hoe een stroomkring werkt?
snapje
 
Een lamp, een batterij en een draadje moeten met elkaar verbonden zijn om de stroom rond te laten lopen. Dit Snapje? wordt al dansend uitgebeeld. Kijk hier hoe het werkt en dans zelf een stroomkringetje rond!
            
We wowen zo je paasoren eraf!
wow
 
Het is pasen en dat betekent natuurlijk eitjes, maar ook konijnen, kippetjes en allemaal andere blije dingen. Voor iedereen die graag op de vrije paasmaandag even aan de knutsel slaat hebben we wat paaswow's voor je gevonden. Wow iedereen met deze leuke paashaas van papier, maak je eigen eierdopjes en natuurlijk ei-decoratie-inspiratie! Wow away!
            
Weekoverzicht
Deze week in Het Klokhuis:

Maandag 2 april - Het Kantoor 166
Volgens Wouter kunnen vrouwen geen moppen vertellen. Daar is Leonoor het niet mee eens! In 'Waarom? Daarom!' antwoord op de vraag waarom een vlieg in zijn pootjes wrijft. In 'Doenzedatzo' wordt uitgelegd hoe een golfslagbad werkt. De vraag van vandaag; wat gebeurt er tijdens je slaap?

Dinsdag 3 april - Hardlopen
Wat is het verschil in training tussen sprinters en marathonlopers? En welke lichaamsbouw past het best bij deze verschillende manieren van hardlopen? Nienke gaat naar sportcentrum Papendal om tips te krijgen voor de Van Dam tot Dam loop waar ze aan mee gaat doen. En de Dat-kan-toch-anders-man gaat op bezoek bij de oude Grieken, tijdens de eerste marathon.

Woensdag 4 april - Zwemmen in natuurwater
In Nederland zijn er zo'n 700 plekken waar je officieel mag zwemmen in de natuur. Dat zijn plekken buiten de zwembaden met chloor. Om zoveel mogelijk mensen veilig te laten zwemmen, wordt het water in het zomerseizoen om de twee weken gecontroleerd op ziekteverwekkende bacteriën en blauwalg. Als het water niet gezond is, worden er maatregelen genomen. Hoe dat gaat, zoekt Eva uit tot op de bodem! In de sketch zwemmen de oermensen in alle soorten natuurwater, want 'daar word je hard van'.

Donderdag 5 april - Orchidee
De orchidee is de op-één-na-grootste plantensoort ter wereld. Alleen op de Noord- en Zuidpool komen geen orchideeën voor. De plant staat bekend om zijn bloemen, die er heel apart uit kunnen zien. Hoe worden ze gekweekt? En hoe krijg je de perfecte bloem? Nienke gaat naar één van de grootste orchideeën-kwekerijen op deze aardbol; gewoon in Nederland!

Vrijdag 6 april - Vinyl
Muziek luisteren kan nu eigenlijk heel gemakkelijk overal. Via je telefoon, je mp3-speler, je laptop. Toch lijkt het alsof steeds meer mensen graag terug de tijd in willen reizen: ze luisteren hun muziek vanaf een langspeelplaat, vinyl. Wat is hier zo mooi aan? En hoe worden ze gemaakt? Ook Typhoon heeft zijn album uitgebracht op vinyl. Nienke doet een test met hem: wordt zijn eigen muziek afgespeeld via cd, mp3 of vinyl?