Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs.

zondag 8 april 2018

Het Klokhuis over hooi, stro en hoe dat niks met een museum te maken heeft

Want dat heeft gewoonweg vrij weinig met elkaar te maken
            
Snapje? Het verschil tussen hooi en stro?
snapje
 
Kijk, het is eigenlijk heel makkelijk. Want in hooi zit de 'ho' van honger, en in stro de 'stro' van...
Ja, van wat eigenlijk? Bekijk het hier!
            
Waarom mag je niet flitsen in een museum?
flitsen
 
Het is Nationale Museum-week, tijd om de meesterwerken van de lage landen weer eens te gaan bezoeken! Maar voor je gaat, je weet dat je geen foto met flits mag maken toch? Wil je weten waarom, Nienke legt het je uit! En vraag je je af waarom er altijd zo serieus gekeken wordt op die schilderijen, ook dat legt ze je uit!
            
Woooooow, mooi!
wow
 
Als je nou niet naar het museum kan deze week, hebben we voor jou drie super-wow-kunst-filmpjes geselecteerd, zodat je toch nog een béétje kunst ziet. Bekijk ze hier!
            
Weekoverzicht
Deze week in Het Klokhuis:

Maandag 9 april - Het Kantoor 167
Ben verdient een centje bij als fietskoerier. Kan hij dat combineren met zijn werk op het Klokhuiskantoor? In 'Waarom? Daarom!' antwoord op de vraag waarom een dromedaris maar één bult heeft. In 'Doenzedatzo' wordt uitgelegd hoe een fietsdepot werkt en in 'Vragen van kinderen' wordt een goeie vraag over snot gesteld.

Dinsdag 10 april - Viool
Bas Maas en Chaim Achttienribbe bouwen violen aan de hand van bouwtekeningen die honderden jaren oud zijn. In hun werkplaats ziet Maurice dat een goed stuk hout het belangrijkste uitgangspunt is. Violisten Emma en Sofie van der Schalie laten horen welk geluid je uit zo'n viool kunt halen. Wat zouden Bert en Joke uit Varsseveld weten over violen in de quiz?

Woensdag 11 april - Klokhuiswerelderfgoed: De Oosterscheldekering
Op de Klokhuis Werelderfgoeddag werd De Oosterscheldekering verkozen tot Het Klokhuis Werelderfgoed. Vincent uit Aardenburg nomineerde de stormvloedkering, omdat deze ons tegen het zeewater beschermt. Hoe doet de kering dit? Maurice zoekt het uit. Said en Jonathan houden een spreekbeurt over de Oosterscheldekering.

Donderdag 12 april - Hoofdluizen
Luizen. Het kan iedereen overkomen want een hoofdluis houdt van alle haartypes. Zo lang het maar haar op een mensenhoofd is. Maurice zoekt haarfijn uit wat je het beste tegen luizen kunt doen. De ober heeft trouwens ook last van ongedierte.

Vrijdag 13 april - Roofvogelonderzoek
In Nederland komen dertien soorten roofvogels voor die hier nesten bouwen en jongen krijgen. Zo is hebben we de havik, de valk, buizerd, de kiekendief en de zeearend… Door ze te tellen, te wegen en te ringen kunnen we goed in de gaten houden hoeveel vogels er elk jaar bijkomen en of het goed gaat met de soort . Dolores kijkt hoe dat in zijn werk gaat.