Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs.

zondag 29 april 2018

Het Klokhuis over het verschil tussen mits en tenzij..

O en gefeliciteerd nog Willem-Alexander!
            
Snapje? Mits en tenzij
snapje
 
Dit is alweer het laatste Snapje? van deze reeks. Ditmaal leggen we het verschil tussen 'mits' en 'tenzij' uit. Want het zijn deftige woorden, maar wat betekenen ze eigenlijk? Dafne Holtland zingt de uitleg voor je, dus vanaf nu weet je het precies. Mits je het liedje onthouden kan natuurlijk. Luister het hier.
            
Het Koninklijk Huis fotografeert, een liedje!
liedje
 
Er worden heel veel foto's gemaakt van het koningshuis. Soms worden ze daar een beetje gek van. Ze maken de leukste foto's van elkaar die ze soms ook nog een grappig filter geven! We hebben een liedje over deze fotosessies, luister het hier!
            
Dans je wow!
dans
 
Het is vandaag de Internationale Dag van de Dans. Wij hebben drie fantastische dans-filmpjes voor je uitgezocht om te bekijken, maar ga daarna vooral zelf dansen he! Bekijk de filmpjes hier.
            
Weekoverzicht
Deze week in Het Klokhuis:

Maandag 30 april - Het Kantoor 170
Ben en de moeder van Leonoor krijgen onenigheid. Wie wordt het jongst geschat? In 'Boer Zoekt Machine' is de stekmachine aan de beurt. In 'Waarom? Daarom!' wordt uitgelegd waarom we duimen en in 'Doenzedatzo' krijgen we te zien hoe een oogmeting in z'n werk gaat.

Dinsdag 1 mei - Mars
Was er op Mars vroeger vloeibaar water? Waren er rivieren en was er dus ook misschien wel leven? Waar is al dat dan water gebleven? Maurice duikt in de wereld van de kleine rode planeet en zoekt het uit. Kan de mens in de toekomst misschien op Mars gaan wonen? De buurvrouw krijgt marsmannetjes op bezoek.

Woensdag 2 mei - Sluizen
Rivieren en kanalen zijn in Nederland op een slimme manier met elkaar verbonden. Maar daarbij moeten de verschillende waterstanden wel overbrugd worden. Dat gebeurt met sluizen. Maurice legt uit hoe kleine en grote sluizen werken. Wat is een kolk en waarom moet die geschut worden?

Donderdag 3 mei - Krabben
Het heeft blauw bloed, tien poten, ogen op stokjes en een keihard pantser: de krab. Alleen in Nederland zijn er al zo'n veertig verschillende soorten! Dolores gaat op Texel op zoek naar een paar mooie exemplaren. De krab blijkt ook een gevaarlijke crimineel!

Vrijdag 4 mei - Dodenherdenking
Op vier mei wordt ieder jaar op de Dam de officiële Dodenherdenking gehouden. Maurice laat zien wat er allemaal gebeurt vóór die twee minuten stilte. Wat betekent die stilte voor mensen die rechtstreeks met oorlog te maken hebben gehad? Op heel veel andere plaatsen wordt ook herdacht. Bijvoorbeeld op de Waalsdorpervlakte. Maurice hoort van nabestaanden wat daar tijdens de Tweede Wereldoorlog gebeurd is. Said en Jonathan oefenen twee minuten stilte.