Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs.

zondag 15 april 2018

Het Klokhuis geeft antwoord!

We hebben een nieuw Snapje? en de vragendag in het NEMO komt eraan!
            
Snapje? Hoe een watermolecuul beweegt?
watermolecuul
 
Hoe bewegen watermoleculen in ijs? En hoe in de vorm van water of waterdamp? We laten het zien door middel van een dansje, op muziek van niemand minder dan Giovanca. Kijk hier hoe dat gaat en dans mee als een watermolecuul!
            
Kom naar de Klokhuis Vragendag op 27 mei!
vragendag
 
Zit jij al heel lang met een technische vraag of een wetenschappelijke kwestie? Dan is dit je kans! De Klokhuis Vragendag komt er weer aan op zondag 27 mei in NEMO. Tijdens deze dag zitten wetenschappers de hele dag klaar om antwoord te geven op je vragen en zijn er extra activiteiten in NEMO. Zo kun je op de foto met je favoriete Klokhuispresentatoren én een spectaculaire demonstratie bijwonen. Bekijk hier de promo en stuur natuurlijk je vraag in op www.hetklokhuis.nl!
            
Woooow de magie van water
 
In het Snapje? hebben we ontdekt hoe watermoleculen zich bewegen. En daar hebben we dan weer de mooiste filmpjes over water bij gezocht. Dus ga mee op kayaktocht op dit superheldere meer van Noorwegen, bekijk hoe mooi waterdruppels in slow-motion zijn en duik mee met Anna (zonder zuurstoffles!). Bekijk het hier!
            
Weekoverzicht
Deze week in Het Klokhuis:

Maandag 16 april - Het kantoor 168
De auto van Ben blijkt beschadigd. Zou de dader zich melden? In 'Doenzedatzo' wordt een gevalletje autoschade weggewerkt. In 'Waarom? Daarom!' antwoord op de vraag waarom wij grijs haar hebben en in 'STE' het verhaal van de belangrijkSTE vergaderzaal in Nederland: de Eerste Kamer.

Dinsdag 17 april - Verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog
Tijdens de Tweede Wereldoorlog komen mensen in verzet tegen de Duitse bezetters. Dat gebeurt op allerlei manieren, in het hele land, door mensen uit alle lagen van de bevolking. Van het verstoppen van een illegale radio tot een staking, en zelfs een bomaanslag. In Amsterdam pleegt een groep kunstenaars een aanslag op het bevolkingsregister, met heftige gevolgen. Eva komt er achter wat er is gebeurd. In de sketch vragen de kassameisjes zich af wat zij zelf zouden doen als het oorlog was. Zouden ze bij het verzet gaan of stil afwachten?

Woensdag 18 april - Schone grachten
Vroeger zaten grachten vol met poep en pies. Tegenwoordig zijn ze zo schoon dat je er zelfs in kunt zwemmen, hoe kan dat? Bart gaat 5 meter diep om te kijken of hij zijn drol langs ziet komen in het riool, gaat de gracht op om fietsen uit het water te vissen en duikt het water in om te kijken naar de vissen die er nu weer kunnen zwemmen.

Donderdag 19 april - Rolverdeling bij pesten
Pestsituaties hebben vaak een vaste rolverdeling van pester, gepeste, meelopers en omstanders. Pestonderzoeker Gijs Huitsing legt aan de hand van een alledaags voorbeeld uit hoe die rolverdeling werkt. Rúbia (15) is jarenlang gepest. Zij vertelt Nienke haar indrukwekkende verhaal.

Vrijdag 20 arpil - Hardloopwedstrijd
Hardlopen is de populairste sport van ons land. Zo'n 4 miljoen Nederlanders rent wel eens een rondje! Je hebt er ook niet zoveel voor nodig: een paar schoenen en wat fijne kleren en klaar! De allergrootste hardloopwedstrijd in ons land is de Dam tot Damloop. Maar liefst 65.000 mensen rennen dan van Amsterdam naar Zaandam. Een van hen is onze eigen Nienke! Bart moedigt haar aan, en hij laat zien wat er allemaal moet worden voorbereid bij zo'n groot evenement. Wat dacht je van honderden rollen toiletpapier en 6000 bananen?