Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs.

donderdag 29 maart 2018

Technische Universiteit Delft: Wetenschappers ontdekken functie Cas4-eiwit in CRISPR-Cas-verdedigingssystemen

Wetenschappers ontdekken functie Cas4-eiwit in CRISPR-Cas-verdedigingssystemen
Om DNA in levende cellen heel precies te herschrijven gebruiken onderzoekers van over de hele wereld steeds vaker een bacterieel verdedigingsmechanisme genaamd CRISPR-Cas9. Deze nieuwe techniek heeft gene editing een stuk eenvoudiger en preciezer gemaakt. Maar hoe deze systemen in de natuur functioneren, is nog niet helemaal duidelijk. Onderzoekers van de TU Delft hebben nu de rol vastgesteld van een van een eiwit dat bij veel CRISPR-systemen betrokken is: Cas4. Het blijkt dat dit eiwit 'herinneringen' helpt vormen van binnenvallende virussen. De virusherinneringen die met Cas4 worden verkregen helpen de cel om een binnenvallend virus snel te ontdekken en uit te schakelen, en vergroot zo de overlevingskans van de bacterie. De ontdekking is een belangrijke nieuwe stap in de richting van een volledig begrip van CRISPR-systemen.
Lees verder

TU Delft koploper in innovatief onderwijs volgens benchmark MIT
De TU Delft is een van de thought leaders in innovatief onderwijs volgens het rapport van MIT, ondermeer vanwege het open en online onderwijs, en de ambitieuze, succesvolle studentenprojecten.
Lees verder

Verbeterde metingen Majorana-deeltjes brengen definitief bewijs dichterbij dan ooit
Een internationaal team onderzoekers van onder meer QuTech (TU Delft) en TU Eindhoven presenteert vandaag in Nature de belangrijkste aanwijzing tot nu toe voor het bestaan van het mysterieuze Majorana-deeltje. In 2012 vond deze samenwerking onder leiding van Leo Kouwenhoven (QuTech, Microsoft) en Erik Bakkers (TU Eindhoven) de eerste signalen voor de aanwezigheid van het deeltje dat tegelijk zijn eigen antideeltje is. Dankzij verbeterde materialen zijn die oorspronkelijke experimenten nu herhaald en volgt het gevonden signaal precies wat de theorie voor het deeltje voorspelt. Met dit resultaat is een definitief bewijs voor het deeltje sterk dichterbij gekomen.
Lees verder

KPN en TU Delft gaan samenwerken aan nieuwe ICT-technologieën
Telecom en ICT-dienstverlener KPN en TU Delft zijn een strategische samenwerking aangegaan met als doel hoogwaardige nieuwe technologie te ontwikkelen op het gebied van 5G, blockchain en kunstmatige intelligentie. Met de samenwerking onder de naam NExTWORKx spelen beide partijen in op de exponentiële en disruptieve technologieën van de toekomst en dragen zij bij aan de verdere ontwikkeling van talent.
Lees verder