Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs.

dinsdag 6 maart 2018

Rijksuniversiteit Groningen: Groningse onderzoekers maken spingolftransistor

Groningse onderzoekers maken spingolftransistor

Natuurkundigen van de Rijksuniversiteit Groningen zijn er in geslaagd een stroom van spingolven die door een magneet lopen te veranderen met een elektrische stroom. Dit is een grote stap in de ontwikkeling van een vorm van elektronica die mogelijk zuiniger met energie omgaat. De resultaten zijn op 2 maart gepubliceerd in het tijdschrift Physical Review Letters.

Lees verder

Tentoonstelling: De Ploeg gedrukt

Van 23 maart t/m 1 september 2018 zijn in de UB Binnenstad aan de Broerstraat tientallen werken van De Ploeg te zien.

Lees verder

Maatschappijprofielen sluiten niet aan op universitaire opleidingen

Leerlingen met een natuurprofiel doen het beter op de universiteit, ook in de alfa- en gamma-opleidingen. Omdat dit niet het doel was en is van de verschillende vwo-profielen pleit promovenda Els van Rooij in haar proefschrift voor een nieuwe discussie hierover. Cruciaal voor een goede voorbereiding van leerlingen op een universitaire opleiding is volgens haar ook dat er meer universitair geschoolde vwo-leraren voor de klas komen. Van Rooij promoveert 15 maart aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Lees verder

Week zonder Vlees: Jan Willem Bolderdijk onderzoekt heilige (soja)boontjes

Van 5 to 9 maart is het de Nationale Week zonder Vlees. Vegetarisch eten is beter voor het milieu dan een maaltijd met vlees, naar school fietsen of lopen is beter dan autorijden. Maar waarom is niet iedereen vegetariƫr en zitten we toch in vervuilende auto's? RUG-wetenschapper Jan Willem Bolderdijk onderzoekt hoe mensen milieukeuzes maken.

Lees verder