Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs.

vrijdag 9 maart 2018

Rijksuniversiteit Groningen: Brigit Toebes: 'Alle overheidslagen hebben plichten in het kader van tabaksontmoediging'

Brigit Toebes: 'Alle overheidslagen hebben plichten in het kader van tabaksontmoediging'

Gemeenten zijn al zes jaar verantwoordelijk voor rookontmoediging. Dat heeft weinig opgeleverd, ontdekte Onderzoeksredactie Tabak. Nu begint men warm te lopen voor het idee van de rookvrije generatie. Maar ook de plannen daarvoor zijn niet erg concreet. Hoogleraar internationaal gezondheidsrecht Brigit Toebes wijst op Tabaknee naast het kaderverdrag tabaksontmoediging ook op de mensenrechten, met name het WHO-kinderrechtenverdrag.

Lees verder

Jan Brouwer: 'Verzoek Den Oudsten preventief fouilleren Koningsdag heel gewoon'

Burgemeester Den Oudsten van Groningen wil in verband met de komst van het Koninklijk Huis op Koningsdag de bevoegdheid krijgen om één of meerdere gebieden aan te wijzen waar preventief gefouilleerd mag worden. Volgens rechtsgeleerde Jan Brouwer is het verzoek van Den Oudsten aan de raad heel gewoon. 'Sinds 'Apeldoorn', toen de koninkljike familie belaagd werd, wordt er altijd preventief gefouilleerd', zegt hij op RTV Noord.

Lees verder

Aletta Jacobsprijs uitgereikt aan Liliane Ploumen

De 15e Aletta Jacobsprijs is donderdag 8 maart uitgereikt aan drs. Lilianne Ploumen.

Lees verder

Grote verschillen in mantelzorg geven aan partner of aan ouder

Mantelzorgers die een partner verzorgen besteden meer uren aan huishoudelijke zorgtaken dan mantelzorgers die een ouder verzorgen. Ook ervaren zij een hogere totale belasting, meer geestelijke en fysieke gezondheidsproblemen en meer problemen met het combineren van de mantelzorg met andere dagelijkse activiteiten, in vergelijking met ouder-mantelzorgers. Dit blijkt uit onderzoek van epidemioloog Marloes Oldenkamp van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Lees verder