Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs.

woensdag 28 maart 2018

Rijksuniversiteit Groningen: Aprilnummer Broerstraat 5 online

Aprilnummer Broerstraat 5 online

Veel filosofie in het aprilnummer van Broerstraat 5 , dat opent met kenner van het filosofisch scepticisme Han Thomas Adriaenssen. En hoogleraar cognitieve neuropsychiatrie André Aleman legt uit dat we wel degelijk ons brein zelf kunnen besturen. Met mindfulness, bijvoorbeeld. Daarnaast in het alumnimagazine verhalen over het vrouwentekort aan de top, klimaatveranderingen en de Noordpool, werken bij het Groninger Museum, de verdiensten van 125 jaar Groninger Universiteitsfonds en over hoe de rode regenworm het boerenland kan redden - én de weidevogels. Want horen die niet onlosmakelijk bij de lente?

Lees verder

Nooit meer levenslang

Jarenlang was Wiene van Hattum voorvechter van een humane uitvoering van 'levenslang'. In april neemt ze afscheid van de universiteit. 'Als overheid moet je het signaal geven dat iedereen ertoe doet.'

Lees verder

Jaap-Henk Hoepman: 'Hoe je tegenwoordig altijd en overal in de gaten wordt gehouden'

Overal om ons heen hangen camera's. Niet alleen in sauna's loop je risico begluurd te worden, ook thuis en op straat kun je zomaar in beeld komen van camera's, die beelden soms live op internet streamen. Volgens universitair docent Jaap-Henk Hoepman is het een kwalijke zaak. 'Je ziet dat steeds meer dingen volgbaar, waarneembaar en terugkijkbaar zijn, met soms alle gevolgen van dien', zo zegt hij in het Dagblad van het Noorden.

Lees verder

Vaker angst en depressieklachten na succesvol behandelde borstkanker

Vrouwen die succesvol zijn behandeld tegen borstkanker, hebben tot 10 jaar na hun behandeling vaker ernstige symptomen van depressie en angst, dan vrouwen die geen borstkanker hebben gehad. Dit blijkt uit een studie van promovenda en huisarts-in-opleiding Saskia Accord-Maass van het UMCG, die in totaal 350 vrouwen onderzocht die meer dan 5 jaar geleden borstkanker hebben gehad. Zij presenteerde deze week de resultaten van dit onderzoek op de European Breast Cancer Conference in Barcelona.

Lees verder