Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs.

vrijdag 9 februari 2018

Vrije Universiteit Amsterdam: Nieuw instrument om existentiële angst te meten

Nieuw instrument om existentiële angst te meten
Vincent van Bruggen onderzocht in hoeverre mensen angsten over belangrijke levensvragen ervaren. Hij maakte hiervoor gebruik van een nieuw ontwikkelde vragenlijst. Uit zijn onderzoek blijkt dat veel mensen deze ervaringen herkennen, zeker mensen met psychische klachten.
Lees verder

Relativiteitstheorie houdt ook stand bij zwaartekrachtgolven
Jeroen Meidam gebruikte de ontdekking van de zwaartekrachtgolven in 2015 om de algemene relativiteitstheorie van Einstein te testen. Met zijn collega's ontdekte hij dat deze zelfs standhoudt als deze wordt blootgesteld aan extreme kromming en dynamiek in ruimte en tijd.
Lees verder

Molukse integratiegeschiedenis aan de wieg van het Nederlandse minderhedenbeleid
Na de dekolonisatie van Indonesië kwam in 1951 een groep Molukkers onder verantwoordelijkheid van de Nederlandse regering naar Nederland. De Molukse geschiedenis heeft aan de oorsprong gestaan van het Nederlandse minderhedenbeleid, stelt Fridus Steijlen in zijn oratie.
Lees verder

Virtual Reality therapie helpt mensen met psychose van angst en paranoia af
Mensen met psychose die gepaard gaat met extreme achterdocht kunnen hun paranoia en angst overwinnen door te oefenen in Virtual Reality-omgevingen. Ze zijn na een therapie met Virtual Reality (VR) minder bang, vermijden sociale situaties minder vaak en kunnen dingen doen die ze soms al jaren niet meer durfden, zoals met de bus reizen of naar de sportschool gaan. Het effect van de VR-behandeling is duidelijk groter dan de standaardbehandeling. Dit blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van de Vrije Universiteit, Universitair Medisch Centrum Groningen en Parnassia Groep, dat vandaag is gepubliceerd in het tijdschrift The Lancet Psychiatry.
Lees verder