Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs.

dinsdag 20 februari 2018

Universiteit van Amsterdam: Meerdere kleuren uit een enkele dot

Meerdere kleuren uit een enkele dot
Natuurkundigen Bart van Dam en Katerina Newell (Dohnalova) van het UvA-Institute of Physics hebben, in samenwerking met Emanuele Marino en Peter Schall en collega's van de Universiteit Twente en Jiljin University in China, laten zien hoe zelfs een enkel nanodeeltje gebruikt kan worden om verschillende kleuren licht uit te zenden. Hun resultaten, gepubliceerd in het nano- en microfysicatijdschrift Small, laten zien dat de onderzochte deeltjes een zeer efficiënte en flexibele methode vormen om op minuscule schalen licht van alle kleuren te produceren.
Lees verder

Vernieuwd UvA Slaap- en Geheugenlab
Het UvA Slaap- en Geheugen lab heeft de afgelopen jaren bijzondere ontwikkelingen doorgemaakt. Zo is een nieuwe neurostimulatietechniek ontwikkeld die het mogelijk maakt de slaap te verdiepen en herinneringen tijdens de slaap te beïnvloeden. Ook hebben de onderzoekers meer inzicht gekregen in de rol van slaapproblemen bij post-traumatische stressstoornissen. Daarnaast is de inrichting van het lab helemaal vernieuwd.
Lees verder

Uitkomsten PhD-survey 2017
Het merendeel van de promovendi aan de UvA is tevreden over de begeleiding. Er zijn nog stappen te maken, bijvoorbeeld als het gaat om loopbaanoriëntatie en het psychisch welzijn van promovendi. Dit beeld en andere bevindingen komen naar voren uit de jaarlijkse survey van de Centrale Promovendiraad onder alle promovendi van de UvA (met uitzondering van de AMC-promovendi).
Lees verder