Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs.

donderdag 15 februari 2018

Rijksuniversiteit Groningen: Willem Bantema: 'Sociale druk voor niet-rokers om zich in rookruimtes te begeven nooit o...

Willem Bantema: 'Sociale druk voor niet-rokers om zich in rookruimtes te begeven nooit onderzocht'

Het is gedaan met de rookruimtes in café's en restaurants. Het hof baseert zich bij de uitspraak mede op een onderzoek van voormalig RUG-onderzoeker Willem Bantema. Op basis van dat onderzoek zegt het hof in een persverklaring: 'niet-rokers kunnen sociale druk voelen om zich bij de rokers in de rookruimtes te voegen'. Bantema reageert in Radio EenVandaag verrast en zegt dat hij dat nooit heeft onderzocht.

Lees verder

Portugese pleisterplaatsen meer in trek bij jonge grutto's dan Spaanse

Mo Verhoeven van de Rijksuniversiteit Groningen en collega's hebben ontdekt dat de jonge grutto's deze verandering in het trekpatroon bewerkstelligen. Bijna alle volwassen vogels blijven namelijk op de trek naar Nederland trouw aan hun normale route: ofwel via Portugal langs de kust of via het binnenland van Spanje. Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in Biology Letters.

Lees verder

Creatieve ideeën leiden niet automatisch tot nieuwe innovaties

Ondernemers kunnen zelf een belangrijke bijdrage leveren aan innovatie. Ondernemingen die een bedrijfscultuur van verbondenheid en samenwerking tussen werknemers stimuleren, zetten creatieve ideeën succesvoller om in nieuwe innovaties. Dat is een van de conclusies van de Noord-Nederlandse Innovatiemonitor, een onderzoek onder leiding van Dries Faems, hoogleraar Innovatie en Organisatie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Lees verder

New FEB blog: Yingjie Yuan on how firms can manage 'star' employees

Yingjie Yuan is Assistant Professor in Management and Organization Psychology and started her tenure track in 2016. In the past years, her research has dealt with one general issue: how do individuals, particularly star individuals (i.e., the most creative members in teams), shape team processes and outcomes? Read more about the Yuan's work in our FEB blog.

Lees verder