Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs.

zondag 18 februari 2018

Het Klokhuis over orgaandonatie...

...en natuurlijk nog veel meer.
            
Orgaandonatie
orgaandonatie
 
Nu de nieuwe donorwet is aangenomen door de Eerste Kamer is vanaf 2020 iedereen donor, tenzij je daar bezwaar tegen hebt natuurlijk. Maar wat is orgaandonatie precies, wanneer heb je het nodig en waarom is het zo belangrijk? Zo was Mats opeens heel erg ziek, zijn lever werkte niet meer, maar gelukkig heeft hij van iemand anders een nieuwe gekregen. "Een hele goeie", zegt hij zelf. Bekijk hier het filmpje over orgaandonatie.
            
Hoe word je een zeemeermin?
zeemeermin
 
Er zijn natuurlijk heel veel manieren om je door het water te bewegen, maar de mooiste en sierlijkste is toch wel de manier van de zeemeermin. Benieuwd hoe je dat nou kan worden, een zeemeermin, kijk dan dit filmpje waarin Eva het uitzoekt.
            
We wowen je weer tot waanzin
wow
 
Deze keer in de Wow: hoe een sneeuwvlok zich vormt in slow-motion én HD, een lesje 3D-letters tekenen (leuk!) en hoe lava er van dichtbij uitziet. Bekijk het allemaal hier!
            
Weekoverzicht
Deze week in Het Klokhuis:

Maandag 19 februari - Het Kantoor 213
Omdat de zeespiegel stijgt, bouwt Wouter alvast een ark. Maar Timo mag niet mee als de boel ooit overstroomt. Wat is de hoogste berg van Nederland? En waarom eten we eigenlijk geen honden?

Dinsdag 20 februari - Brilmontuur
In Nederland dragen zo'n 9 miljoen mensen een bril. Deze brillen zijn er in alle soorten kleuren en maten. Hoe worden die gemaakt? Nienke brengt een bezoek aan de enige brillenmontuurfabriek in Nederland en volgt het proces van ontwerp, naar kunststof plaat tot bril. Hier komen de brillen zelfs uit de printer. Ook de cowboys zijn op zoek naar het juiste montuur.

Woensdag 21 februari - Mobiele games
Wie speelt ze niet: games op je mobiele telefoon. Leuk als je op de bus staat te wachten of gewoon thuis op de bank. Je kan ze overal en altijd spelen. Hoe maak je zo'n spel? Pascal gaat kijken bij een bedrijf dat mobiele games ontwerpt. En ook Wesley en Rodney willen gameontwerper worden.

Donderdag 22 februari - De Melkweg: Sterren
Vandaag reist Nienke met sterrenkundige Joeri van Leeuwen door ons Melkwegstelsel. Een enorme verzameling van sterren, stof en gaswolken waar sterren worden geboren en weer sterven. Hoe zou trouwens een ruimtevakantie eruit zien?

Vrijdag 23 februari - Drop
In Nederland eten we de meeste drop van de hele wereld. In andere Noordelijke landen wordt ook wel drop gegeten, maar in Zuidelijke landen bijna niet. En dat terwijl zoethout, één van de belangrijkste grondstoffen van drop, juist uit die warme landen komt! Nienke laat zien hoe je zelf drop kunt maken en hoe dat in een fabriek gebeurt. Klokko heeft een speciale 'Droptanden Maskeringsset' in de aanbieding.