Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs.

woensdag 3 januari 2018

Universiteit van Amsterdam: Onaantrekkelijke vrouwtjesmot kan paringskans vergroten

Onaantrekkelijke vrouwtjesmot kan paringskans vergroten
Vrouwtjesmotten die onaantrekkelijk worden bevonden door mannetjesmotten, kunnen hun kans op een partner vergroten door hun seksfermonen uit te scheiden in de nabijheid van aantrekkelijke vrouwtjes. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de North Carolina State University. De resultaten zijn op vrijdag 22 december gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift 'Scientific Reports'. De studie werpt nieuw licht op de voortplantingsstrategieën die dieren gebruiken om hun paringskansen te vergroten.
Lees verder

De (snack)verleiding weerstaan?
In de huidige 'obesogene' omgeving waar ongezond voedsel overal gemakkelijk en goedkoop te verkrijgen is, zijn overgewicht en obesitas een groot probleem voor de gezondheid. Veel (overheids-) organisaties proberen mensen daarom te stimuleren om gezondere voedselkeuzes te maken door hen te informeren over wat gezonde voeding is. Echter, wanneer er stimuli in de omgeving aanwezig zijn die mensen hebben geleerd te associëren met bepaalde snacks, kiezen mensen voor het bijbehorende (ongezonde) voedselproduct. Zelfs wanneer zij weten dat het product ongezond is. Dit blijkt uit onderzoek van psychologen Aukje Verhoeven, Poppy Watson en Sanne de Wit van de Universiteit van Amsterdam.
Lees verder

Koralen zaaien
Door het verontrustende wereldwijde verlies van koraalriffen zijn wetenschappers en natuurbeschermers begonnen het herstel van koraalriffen een handje te helpen door middel van actieve restauratie. Een nieuwe innovatie om koraallarven te zaaien op afstervende koraalriffen heeft de potentie om koraalriffen op grote schaal te restaureren en het gebruik van dure en tijdrovende methoden beperken. Dit blijkt uit onderzoek van een team internationale onderzoekers, waaronder Valérie Chamberland en Mark Vermeij van het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED) van de UvA. De resultaten zijn recent gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.
Lees verder