Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs.

woensdag 10 januari 2018

Universiteit van Amsterdam: UvA viert 386ste verjaardag

UvA viert 386ste verjaardag
Op 8 januari vierde de UvA haar 386ste Dies Natalis. Rector magnificus Karen Maex hield haar openingstoespraak 'The international paradox'. Daarna liet Harry Buhrman, hoogleraar Informatica, zich tijdens zijn Diesrede uit over de revolutie van quantumcomputers. Verslavingsdeskundige Nora Volkow en taalfilosoof Barbara Partee kregen de eredoctoraten toegekend.
Lees verder

Atleten en artiesten op tournee door het Romeinse Rijk
Zo'n 2.000 jaar geleden toerden artiesten en atleten van festival naar festival, door het hele Middellandse Zee-gebied. Dat was mogelijk dankzij een uitgekiende festivalkalender en strakke centrale organisatie vanuit twee verenigingen in Rome, ontdekte historicus Bram Fauconnier tijdens onderzoek waarop hij vrijdag 26 januari promoveert aan de UvA.
Lees verder

Geheimzinnige extragalactische radioflitsen afkomstig van exotische bron
Het lijkt erop dat de bron van de repeterende radioflits FRB121102 zich in een opvallend extreme omgeving bevindt. Nieuw onderzoek door onder andere UvA-astronomen Daniele Michilli en Jason Hessels suggereert dat de flitsen afkomstig zijn uit de onmiddellijke nabijheid van een zwaar zwart gat of uit een zeer energierijke nevel. De bron is waarschijnlijk een neutronenster. Het team heeft zijn bevindingen vandaag gepresenteerd tijdens een persconferentie op de winterbijeenkomst van de American Astronomical Society in Washington, D.C. (VS). Het resultaat is op 1 januari 2018 verschenen in Nature.
Lees verder