Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs.

maandag 8 januari 2018

Universiteit van Amsterdam: Pleidooi voor onzekerder statistiek

Pleidooi voor onzekerder statistiek
Wetenschappers, opgelet. De statistiek die gemeengoed is in kwantitatief onderzoek, waarbij de zogenoemde p-waarde centraal staat en bepaalt of een onderzoek 'significante' resultaten biedt, schiet tekort. Dat stelt wiskundige Alexander Ly in een proefschrift waar hij vrijdag 19 januari op promoveert aan de Universiteit van Amsterdam. Hij bestudeert en bepleit een alternatieve statistiek, de Bayesiaanse statistiek, die meer recht doet aan de onzekerheid van de onderzoekspraktijk.
Lees verder

Veel meer sterren met overgewicht dan verwacht
Een enorm stervormingsgebied in een buursterrenstelsel van de Melkweg bevat veel meer zware sterren dan voor mogelijk werd gehouden. Dat blijkt uit onderzoek van een internationaal team van astronomen onder wie Alex de Koter en Selma de Mink van het Anton Pannekoek Instituut (Universiteit van Amsterdam). De astronomen publiceren hun resultaten in het tijdschrift Science.
Lees verder

Tweede ronde lustrumbeurzen van start
Ter ere van het 385-jarig bestaan zijn vorig jaar lustrumbeurzen gelanceerd voor UvA-promovendi, om internationale ervaring op te doen. In 2017 vond de eerste aanvraagronde plaats; vanaf 8 januari 2018 is de tweede aanvraagronde geopend.
Lees verder