Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs.

woensdag 10 januari 2018

Rijksuniversiteit Groningen: Nieuw model brengt revolutionaire transistor dichterbij

Nieuw model brengt revolutionaire transistor dichterbij

RUG-promovendus Siddhartha Omar heeft de ruis bestudeerd in het transport van elektronenspins in grafeen. Zijn conclusies is dat onzuiverheden in grafeen het transport hinderen. Deze ontdekking is een nieuwe stap richting een revolutionaire transistor die werkt op basis van elektronenspins.

Lees verder

Beter leidinggeven met behulp van data: de lastige positie van middenmanagers

In tegenstelling tot het uitvoerig onderzochte leiderschap van topmanagers is er verbazingwekkend weinig bekend over leiderschap van het middenmanagement, de leidinggevenden van de zeer omvangrijke lagere echelons van organisaties. Bart Voorn onderzocht de afhankelijke positie van het middenmanagement en het effect van verschillende leiderschapsstijlen onder ruim vierhonderd managers en duizenden medewerkers van een retailorganisatie. Voorn promoveert op 11 januari aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn onderzoek biedt uniek inzicht in de specifieke uitdagingen van middenmanagers.

Lees verder

UMCG in 2018: investeren in verpleging, werkplezier en preventie

Investeren in de verpleegkundige beroepsgroep, vergroten van werkplezier, ontbureaucratisering en preventie. Dat zijn de belangrijkste thema's waar het UMCG aan werkt in 2018. Meer respect en 'oog en oor' houden voor elkaar ('zie de mens') is daarbij belangrijk, zo maakte bestuursvoorzitter Jos Aartsen duidelijk tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op 9 januari. Traditiegetrouw had Aartsen ook nog enkele 'boodschappen' voor politiek Den Haag. Zo riep hij politici op hun blik te verbreden als het gaat om de verdeling van middelen tussen de verschillende sectoren en het eindelijk oplossen van de aardbevingsproblematiek. Verder werden er diverse prijzen en beurzen uitgereikt op het gebied van zorg, onderzoek, onderwijs en opleidingen.

Lees verder

Focus op de maatschappelijke opbrengst van gezond ouder worden - Decaan Herman de Jong over de Aletta Jacobs School of Public Health

Na een inspirerende exploratiefase, waarin de initiatiefnemers alle handen op elkaar kregen, wordt de weg bereid om de Aletta Jacobs School of Public Health daadwerkelijk een plek te geven in Groningen. Wordt dat een fysieke plek? Verrijst er uiteindelijk een echte 'school', naar Engels voorbeeld? 'De uiteindelijke vorm is van ondergeschikt belang', zegt Herman de Jong, decaan van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. 'De essentie is dat we een wetenschappelijk en maatschappelijk netwerk creƫren, waarin we bestaand en nieuw onderzoek rond gezondheidsvraagstukken naar een grotere schaal tillen en vertalen naar concrete maatschappelijke oplossingen.'

Lees verder