Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs.

donderdag 25 januari 2018

Rijksuniversiteit Groningen: Kobalt en halfgeleider vormen basis voor elektronisch brein

Kobalt en halfgeleider vormen basis voor elektronisch brein

Een grote uitdaging bij het ontwerpen van nieuwe computers is het integreren van de opslag, het geheugen en de rekenkracht op één chip. Dit zou de computers sneller en zuiniger maken. RUG natuurkundigen hebben een grote stap gezet in deze ontwikkeling. Hiermee is het mogelijk een op hersenen gebaseerde computer te ontwikkelen. Het onderzoek is 22 januari gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports.

Lees verder

Nieuwe methode benut biomassa volledig

In een duurzame samenleving moeten we fossiele grondstoffen vervangen door hernieuwbare varianten. Biomassa die bestaat uit lignocelluose is overvloedig beschikbaar, maar slechts een klein deel is om te zetten in waardevolle moleculen. Nu hebben chemici van de RUG een katalytische methode ontwikkeld dat het lignucellulose volledig kan afbreken en omzetten in bruikbare bouwstenen voor de chemie.

Lees verder

Grant for Project on the Regulation of Social Media Influencers

Sofia Ranchordas (University of Groningen) and Catalina Goanta (Maastricht University) have been awarded a Flexible Grant for Small Groups by the Independent Social Research Foundation (UK) for their project 'DIY (Do-It-Yourself) Marketing: Regulating Social Media Influencers'.

Lees verder

RUG-deskundigen Olympische Winterspelen 2018

Begin volgende week publiceert Economische Statistische Berichten de 'traditionele' medaillevoorspelling voor de Olympische Spelen van onze economen Fabian Ten Kate, Gerard Kuper en Rector Magnificus Elmer Sterken. De Rijksuniversiteit Groningen heeft nog veel meer kennis in huis over (top)sport en OS2018.

Lees verder