Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs.

donderdag 25 januari 2018

Dyslexienieuwsbrief - belangrijke informatie voor ouders en leerkrachten

 
Voorleesdagen

3 (voor)leestips voor de Nationale Voorleesdagen

De nationale voorleesdagen zijn begonnen! Van 24 januari tot en met 3 februari wordt overal in het land extra veel aandacht besteed aan voorlezen. Samen lezen is, naast heel gezellig, ook heel leerzaam: het heeft een positief effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip. Reden genoeg om een leuk boek uit de kast te trekken!

Bekijk deze leestips!

  Bekijk de leestips! »
 

Hét kinderboek over dyslexie is er!

Het eerste wetenschappelijke kinderboek over dyslexie is verschenen! Met dank aan bijna vijfhonderd donateurs – ouders van kinderen met dyslexie, professionals uit de behandelpraktijk, het basisonderwijs en andere betrokken organisaties – werd €14.627 bij elkaar gebracht. Genoeg om Een kroon voor een kanjer te maken en drukken!

Meer weten of direct bestellen voor €15,-? Klik hier

 
informatieavond

Informatieavond over compenserende hulpmiddelen bij dyslexie

Het aanbod van compenserende hulpmiddelen bij dyslexie is heel groot en divers. Hoe weet je nu wat voor een kind het beste hulpmiddel is? Marant organiseert op 30 januari een informatieavond om je meer inzicht te geven in de verschillende hulpmiddelen. Naast ouders zijn natuurlijk ook andere betrokkenen zoals leerkrachten en intern begeleiders van harte welkom.

Meer informatie en aanmelden voor 30 januari

 
Veelgestelde vragen

Omgaan met doublures

Wordt een kind (binnenkort) aangemeld voor dyslexiezorg en is hij of zij een keer blijven zitten (doublure)? Bij het berekenen van het niveau van het kind (de scores) wordt daar soms rekening mee gehouden. Stel dat een kind is blijven zitten in groep 4, dan mag tijdens de middenmeting van groep 4 voor het onderdeel lezen de norm van midden groep 5 aangehouden worden.

Lees hier meer over doublures en de niveauverdelingen van Cito (I t/m V)

 

Belangrijk meetmoment

Op dit moment vindt op veel basisscholen de CITO-hoofdmeting plaats. Voor kinderen waarvan vermoed wordt dat zij dyslexie hebben kan dit een belangrijk moment zijn: na drie hoofdmetingen kan school het vermoeden van dyslexie aantonen. De ernst en hardnekkigheid van de achterstand in lezen en/of spellen kan dan voldoende worden onderbouwd. Een kind kan vervolgens aangemeld worden voor vergoede dyslexiezorg.

Lees hier meer over het meetmoment en de voorwaarden voor vergoede dyslexiezorg

 

Kinderen met dyslexie laat je niet zitten! 

Regelmatig bij ernstige enkelvoudige dyslexie wordt door scholen de afweging gemaakt of het niet beter is om kinderen een jaartje over te laten doen. “Ze kunnen dan alles nog eens goed herhalen” is een veel gehoorde reden. Maar is dat wel gewenst?

Lees verder

 
Nieuwe Aamsestraat 84a | 6662 NK Elst | T (0481) 43 93 00 | post@marant.nl | www.marant.nl
Volg ons op twitter   Word onze vriend op Facebook   Stuur deze nieuwsbrief door 
Copyright © 2018 Marant, alle rechten voorbehouden.
U ontvangt deze e-mail omdat u zich heeft aangemeld voor onze nieuwsbrief op onze website.

Onze contactgegevens:
Marant
Nieuwe Aamsestraat 84-a
Postbus 198
Elst (gld), Gelderland 6662 NK
Netherlands

Add us to your address book
uitschrijven van deze nieuwsbrief   nieuwsbriefvoorkeuren aanpassen 
Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Bekijk deze dan in uw browser.