Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs. Suggestie? Vertel het de redactie.

woensdag 6 december 2017

Technische Universiteit Delft: Ronald Hanson krijgt ERC Consolidator Grant voor stap richting toekomstig quantum-inte...

Ronald Hanson krijgt ERC Consolidator Grant voor stap richting toekomstig quantum-internet
Professor Ronald Hanson heeft een ERC Consolidator Grant van 1,63 miljoen euro toegewezen gekregen voor zijn 'QNETWORK'-project. Hanson wil hiermee het eerste netwerk met meerdere knooppunten maken dat is gebaseerd op quantum-verstrengeling.
Lees verder

'Waterstress' bij bomen goed te meten met radarsatellieten
Het is goed mogelijk om met radartechnologie vanuit de ruimte te meten hoe 'dorstig' bomen en gewassen zijn. Dat is belangrijk om de samenhang tussen ecosystemen, watercyclus en koolstofcyclus beter te begrijpen. In theorie kunnen we hiermee op globale schaal gewassen monitoren en in kaart brengen wanneer het nodig is om in te grijpen. Tim van Emmerik promoveert op vrijdag 1 december op dit onderwerp aan de TU Delft.
Lees verder

'Origami'-raatstructuren met oppervlaktepatronen op nanoschaal
Geïnspireerd door de Japanse papiervouwkunst origami werken onderzoekers van de TU Delft aan de ontwikkeling van een alternatief voor 3D-printen waarmee het mogelijk is eindproducten te maken die over veel meer functionaliteiten beschikken dan in het geval van een standaard 3D-printproces. Deze extra functionaliteiten kunnen bijvoorbeeld worden toegepast in medische implantaten of apparaten met flexibele elektronica. In de publicatie in Science Advances van woensdag 29 november beschrijven de wetenschappers hoe zij hun techniek succesvol hebben weten toe te passen op raatstructuren.
Lees verder

Negen universiteiten maken virtuele studentenuitwisseling mogelijk
Studenten van negen universiteiten wereldwijd kunnen vanaf januari 2018 online keuzevakken volgen aan elk van deze instellingen en de behaalde studiepunten bijschrijven aan hun eigen universiteit.
Lees verder