Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs. Suggestie? Vertel het de redactie.

vrijdag 1 december 2017

Rijksuniversiteit Groningen: Elektronen opzuigen met zuur

Elektronen opzuigen met zuur

Adjunct-hoogleraar organische chemie Syuzanna Harutyunyan ontving deze week een ERC Consolidator Grant van 2 miljoen euro om een methode te ontwikkelen waarmee 3D structuren zijn te maken van 2D ringen.

Lees verder

Hoe laat je robots (en mensen) samenwerken?

RUG hoogleraar Netwerken en Robotica Ming Cao heeft deze week een ERC Consolidator Grant van 2 miljoen euro ontvangen. Zijn doel is om algoritmen te ontwerpen die autonome robots helpen samen te werken. Maar dezelfde algoritmen zijn bruikbaar om het besluitvormingsproces van mensen te sturen.

Lees verder

Floris Boekema wint SLF afstudeerprijs met onderzoek naar efficiƫnte logistiek voor windparken op zee

FEB-student Floris Boekema heeft de Service Logistics Forum afstudeerprijs gewonnen met zijn onderzoek naar conditiegestuurde productie en onderhoud van offshore windmolens. De scriptie van Boekema sprong positief in het oog vanwege het wetenschappelijke gehalte, het innovatieve karakter en de bondige schrijfstijl, zo staat te lezen in het juryrapport. Boekema compenseerde het gemis van een casestudy met een uitgebreide gevoeligheidsanalyse en wist op die manier waardevolle aanbevelingen te presenten.

Lees verder

Nico van Yperen eerste hoogleraar Sportpsychologie in Nederland

Hoe kan talent en creativiteit herkend worden, welke psychologische factoren en omstandigheden zijn van invloed op het optimaal kunnen presteren en plezier hebben in de sport, en hoe kunnen de mentale aspecten van sport en presteren verder gestimuleerd worden? Deze vragen staan centraal in de nieuwe leerstoel Sport & Performance Psychology van Nico van Yperen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Van Yperen is de eerste hoogleraar in Nederland die zich primair richt op de psychologie van sport en presteren.

Lees verder