Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs. Suggestie? Vertel het de redactie.

dinsdag 14 november 2017

Universiteit van Amsterdam: Innovatie in kunstonderzoek komt forensische opsporing te hulp

Innovatie in kunstonderzoek komt forensische opsporing te hulp
Een techniek die werd ontwikkeld om chemische elementen te detecteren in schilderijen en andere kunstvoorwerpen blijkt ook van belang voor forensisch onderzoek. Een onderzoeksteam van de Universiteit van Amsterdam (UvA), het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), de TU Delft en het Rijksmuseum laat zien hoe de techniek verborgen schotresten en biologische sporen aan het licht kan brengen.
Lees verder

Dora Matzke nieuw lid De Jonge Akademie KNAW
Jaarlijks kiest De Jonge Akademie van de KNAW tien nieuwe, talentvolle wetenschappers om haar gelederen te versterken. Dora Matzke, mathematisch psycholoog aan de UvA, is een van de nieuwe leden.
Lees verder

Neutronenster met sterk magneetveld lanceert mogelijk toch jets
Een internationaal team van astronomen met onder andere Jakob van den Eijnden, Nathalie Degenaar en Rudy Wijnands van de Universiteit van Amsterdam vermoedt dat neutronensterren met een sterk magneetveld toch zogeheten jets kunnen lanceren. Sinds de jaren tachtig werd gedacht dat het sterke magneetveld de vorming van deze plasmastralen tegenhoudt. Maar waarnemingen met geavanceerdere telescopen duiden toch op jet-achtige straling. De astronomen publiceren hun bevindingen in twee artikelen in de Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
Lees verder