Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs. Suggestie? Vertel het de redactie.

dinsdag 7 november 2017

Nieuwsbrief Stichting School & Veiligheid, november 2017

wit


November 2017

balk
logo SSV

De psychologie van het vertrouwenswerk
Conferentie voor vertrouwenspersonen mbo

Op donderdag 18 januari is de jaarlijkse conferentie voor vertrouwenspersonen die werkzaam zijn in het mbo. Dit jaar staat de dag in het teken van de Psychologie van het vertrouwenswerk. Tijdens lezingen en workshops hoort en ervaart u welke invloed psychologische aspecten hebben op u en uw werk. Deze kennis helpt om inzicht te krijgen in hoe u omgaat met klagers en klachten. Kom ook en spijker uw kennis bij, oefen vaardigheden en wissel ervaringen uit met collega’s. Bekijk het programma.

  mbo 

 

Nu ook voor mobiel gebruik
Websites van Stichting School & Veiligheid

Steeds meer bezoekers bekijken onze websites op hun mobiele telefoon of tablet. Daarom hebben we de afgelopen periode hard gewerkt om de sites allemaal te optimaliseren voor mobiel gebruik. Vanaf nu kunt u al onze informatie dus overal en altijd raadplegen.

info label po, vo, mbo

 

 

In gesprek over seksuele diversiteit
Waar begin je?

De belangstelling voor de nieuwe publicatie Waar begin je? is groot. Op 30 oktober werd dit compacte boekje van Stichting School & Veiligheid, COC Nederland en EduDivers officieel gelanceerd met het persbericht: 'Hoe maak je de school veilig voor lhbti-leerlingen?' Ook hield het COC een Facebookcampagne. Sindsdien zijn al ruim 1.500 boekjes aangevraagd. Heeft uw school er al een besteld?

info label po, vo, mbo

 

 

Hoe ga ik in gesprek met agressieve ouders?
FAQ

"Vanmorgen kwam een vader onaangekondigd de klas in. Daar begon hij tegen de leerkracht te schreeuwen: hij pikt het niet dat er geen maatregelen zijn genomen tegen een leerling die met zijn zoon gevochten heeft. Hij dreigt nu zelf iets te regelen. De leerkracht wil de vader de toegang tot de school ontzeggen, maar de directeur zegt dat dat niet kan." Hoe gaat u hiermee om? Lees het in de FAQ.

info label po, vo

 

 

Calamiteitenbijeenkomsten
Terugblik

In oktober organiseerde Stichting School & Veiligheid op drie verschillende locaties in het land bijeenkomsten van het calamiteitenteam. De deelnemers gingen actief aan de slag met vragen als: In hoeverre zijn scholen voorbereid op een calamiteit? Weet iedereen wie wanneer aan zet is bij een calamiteit? Wie moet wat doen in een situatie die de school in een ontredderde situatie brengt? Lees het verslag van een van deze bijeenkomsten op onze website.

info label po, vo, mbo

 

 

Wie is de vertrouwenspersoon?
Voorlichtingsfilmpje

Kent iedereen de vertrouwenspersoon? Het is de taak van de vertrouwenspersoon om te zorgen dat leerlingen, ouders en personeel weten bij wie ze terecht kunnen met gevoelens van onveiligheid of een klacht. Voorlichting geven is daarom een must, maar gelukkig niet moeilijk. Laat u eens inspireren door voorbeelden van anderen. Bekijk het voorlichtingsfilmpje gemaakt door leerlingen van het Landstede in Zwolle.

info label po, vo, mbo

 

 

#Respectzone
Week van Respect 6-12 november

De twaalfde editie van de nationale Week van Respect is gestart. In deze week stimuleert de Respect Education Foundation (REF) jongeren om gezamenlijk te zorgen voor een samenleving waarbij iedereen meedoet. Een samenleving waarin lastige onderwerpen als religieuze, seksuele en culturele diversiteit, pesten en discriminatie altijd besproken kunnen worden. De REF heeft hier concrete tools voor ontwikkeld die u direct in kunt zetten in de klas.

info label po, vo, mbo

 

 

Mediamasters game
Week van de mediawijsheid 17 t/m 24 november

Op vrijdag 17 november beginnen duizenden klassen van groep 7 en 8 aan het interactieve mediawijsheidspel MediaMasters! De game is de start van de Week van de Mediawijsheid. Het thema van de week luidt: 'Generatie Media: samen mediawijs'. Tijdens deze week roept Mediawijzer.net docenten, professionals, ouders, kinderen en jongeren op samen in gesprek te gaan over online gedrag en mediawijze vaardigheden. Doet uw klas ook mee aan de game? U kunt zich nog aanmelden tot 10 november.

info label po

 

 

lijn
Agenda uitgelicht

 

De psychologie van het vertrouwenswerk
18 januari 2018
Het thema van de Jaarlijks conferentie speciaal voor vertrouwenspersonen in het middelbaar beroepsonderwijs is: De psychologie van het vertrouwenswerk. Op deze dag vergaart u kennis, oefent u met de praktijk en kunt u ervaringen uitwisselen met collega's.

infolabel mbo

 

Met Alle Respect
4 april 2018
School & Veiligheid organiseert op 4 april 2018 de landelijke onderwijsconferentie Met Alle Respect!: Begrenzen én Uitnodigen. Twee belangrijke vaardigheden die hand in hand gaan als het gaat om sociale veiligheid.

infolabel po, vo

 

Vierdaagse training voor vertrouwenspersonen
26, 27 maart en 9, 10 april 2018
Deze gecertificeerde vierdaagse intensieve training biedt u als vertrouwenspersoon een ‘stevige basis’ om het vertrouwenswerk op school professioneel uit te voeren.

infolabel po, vo, mbo

meer agenda

lijnHelpdesk

week-tegen-pesten-logo
post
Vragen over pesten; advies over sociale veiligheid op school; ondersteuning bij een klachtafhandeling? Neem voor deze vragen en meer informatie rond sociale schoolveiligheid contact op met onze helpdesk:
030 - 285 66 16 (schooldagen 9.00-16.00 uur) of  helpdesk@schoolenveiligheid.nl

nieuwsbrief

Stichting School & Veiligheid ondersteunt scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat.

twitter twitter pestweb logofacebook