Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs.

maandag 30 oktober 2017

Vrije Universiteit Amsterdam: Open access leidt tot oneerlijke verdeling publicatiekosten

Open access leidt tot oneerlijke verdeling publicatiekosten
Door publicaties in winstgevende megatijdschriften bekostigen ontwikkelingslanden Westerse artikelen in prestigieuze tijdschriften. Dit wordt veroorzaakt door de onderlinge subsidiering van tijdschriften.
Lees verder

Promovenda VU: Exotische Japanse oester vriend en vijand van Waddenzeebewoners
Exoten vormen wereldwijd een bedreiging voor mariene ecosystemen. Deze invasieve soorten die door menselijk handelen (aquacultuur, scheepsvracht) in een nieuw gebied komen, gaan de strijd aan met inheemse soorten: ze vreten ze op of overwoekeren complete leefgebieden. Bovendien hebben exoten allerlei effecten op ziekteverspreiding in inheemse kustwateren, zoals bijvoorbeeld in onze Waddenzee. Hoe dat mechanisme precies werkt is voor het eerst in kaart gebracht door biologe Anouk Goedknegt. Exoten kunnen nieuwe ziekten meebrengen, maar de inheemse soorten ook beschermen tegen zowel nieuwe als oude ziekten, blijkt uit haar promotieonderzoek.
Lees verder

Vertrouwen en wantrouwen in de rechtsstaat
Op 1 november promoveert Liesbeth Hulst met haar proefschrift over de vertrouwensband tussen diverse bevolkingsgroepen en de rechtsstaat en gevestigde orde.
Lees verder

Mirjam van Praag nieuwe voorzitter van het College van Bestuur van de VU
De Raad van Toezicht van de Vrije Universiteit van Amsterdam heeft prof. dr. C.M. (Mirjam) van Praag (49) benoemd tot voorzitter van het College van Bestuur met ingang van 1 maart 2018.
Lees verder