Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs. Suggestie? Vertel het de redactie.

dinsdag 10 oktober 2017

Universiteit van Amsterdam: Jan Willem Duyvendak directeur NIAS-KNAW

Jan Willem Duyvendak directeur NIAS-KNAW
Op 1 januari 2018 treedt UvA-hoogleraar Jan Willem Duyvendak aan als nieuwe directeur van het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS-KNAW). Duyvendak is hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam en zal dit combineren met zijn nieuwe functie. Hij volgt Theo Mulder op die het NIAS-KNAW sinds 1 januari 2017 ad interim leidde.
Lees verder

Licht maken uit 'nutteloze' warmte
Warmte wordt meestal beschouwd als de meest 'nutteloze' vorm van energie. Licht, daarentegen, is een heel nuttige vorm: het kan energie gemakkelijk, en zonder verlies, over grote afstanden verplaatsen. Een internationaal team van onderzoekers, waaronder diverse wetenschappers van het UvA-Institute of Physics, heeft nu aangetoond dat warmte soms omgezet kan worden in licht. Hun resultaten zijn gepubliceerd in het meest recente nummer van Light: Science & Apllications.
Lees verder

UvA-wetenschappers dagen internationale toponderzoekers uit tijdens in 'Challenging Society Sessions'
Een activistische filosoof versus een politicoloog, een neuroscientist tegenover een antropoloog en een biomedische wetenschapper gaat de strijd aan met een socioloog. In de nieuwe reeks 'Challenging Society Sessions' discussiƫren UvA-wetenschappers en internationale gasten over actuele maatschappelijke kwesties.
Lees verder