Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs. Suggestie? Vertel het de redactie.

donderdag 21 september 2017

Universiteit van Amsterdam: Naar een natuurlijke bescherming van gezonde vetten in voeding

Naar een natuurlijke bescherming van gezonde vetten in voeding
Nederlandse universiteiten en bedrijven gaan samen op zoek naar natuurlijke manieren om de houdbaarheid te verlengen van voedingsproducten met onverzadigde vetten. Het Innovatiefonds Chemie steunt het onderzoek, geleid door de Wageningen Universiteit. De vakgroep Analytische Chemie van het Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences (Universiteit van Amsterdam) draagt onder leiding van professor Peter Schoenmakers bij met cruciale expertise op het gebied van geavanceerde scheidingsmethoden.
Lees verder

Tweetalige kinderen gebruiken 'tweetalige grammatica'
Het veronderstelde cognitieve voordeel van tweetaligheid valt wel mee, blijkt uit promotieonderzoek van Evelyn Bosma. Tegelijkertijd is er ook geen negatieve invloed van tweetaligheid op de ontwikkeling van kinderen. Bosma promoveert maandag 2 oktober aan de Universiteit van Amsterdam en was gedurende haar onderzoek verbonden aan de Fryske Akademy. De promotieplechtigheid vindt plaats op het Stadhuis van Leeuwarden.
Lees verder

Neurowetenschappers bepleiten gebruik Ultra-High Field MRI bij diepe hersenstimulatie
Ultra-High Field 7 Tesla Magnetic Resonance Imaging (UHF-MRI), een techniek die nu alleen nog experimenteel wordt toegepast, zou de nieuwe standaard kunnen worden voor stereotactische neurochirurgie, inclusief diepe hersenstimulatie. Wetenschappers en chirurgen moeten de handen ineen slaan om UHF-MRI beschikbaar te maken in de planningsfase van de chirurgische ingreep. Dit bepleiten UvA-neurowetenschapper Birte Forstmann en collega's in het wetenschappelijke tijdschrift 'Trends in Biotechnology'.
Lees verder