Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs. Suggestie? Vertel het de redactie.

dinsdag 26 september 2017

Rijksuniversiteit Groningen: Michel Vols: 'Toename buurtoverlast ondanks initiatieven om het tij te keren een hardnek...

Michel Vols: 'Toename buurtoverlast ondanks initiatieven om het tij te keren een hardnekkig probleem'

Terwijl veel vormen van buurtoverlast afnemen, ergeren we ons steeds meer aan onze buurtgenoten. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat 94 procent van de Nederlanders weleens overlast ervaart in de buurt. Overlast in de buurt is wel een erg breed begrip. "Er valt echt van alles onder overlast te scharen, zoals poep op de stoep of natte kolen van een bbq ergens in de buurt", zegt Michel Vols, hoogleraar Openbare-orderecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, op NOS.

Lees verder

Collectebus of eigen portemonnee? Inzicht in de dynamiek van ons donatiegedrag

Deelnemers aan online vragenlijsten zijn nauwelijks geneigd om de financiƫle beloning die zij daarvoor ontvangen te schenken aan een goed doel. Dat blijk uit onderzoek van Marijke Leliveld en Hans Risselada van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij onderzochten 300.000 beslissingen van 20.000 individuen, die na het invullen van een vragenlijst telkens de keus kregen om de financiƫle vergoeding zelf te houden of om een goed doel te steunen. Liefst 89 procent van de onderzochte deelnemers kiest er altijd voor om de beloning in eigen zak te steken, ontdekten de onderzoekers. Zij publiceren hun bevindingen over de dynamiek van donatiegedrag in Sciences Advances, de Open Access-uitgave gelieerd aan het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Science.

Lees verder

Maatschappelijk ongenoegen in Nederland gemeten

Het maatschappelijk ongenoegen in Nederland is groot, en het zorgt ervoor dat mensen op extremere partijen stemmen en krantenkoppen of nieuwsberichten anders interpreteren. Ook is er een verband met het soort media dat mensen gebruiken. Een en ander blijkt uit promotieonderzoek van Anne Marthe van der Bles.

Lees verder

Uitvinders in de dop te gast bij de RUG

Creatieve beroepen scoren hoog in een onderzoek dat de Stichting Kinderopvang Groningen (SKSG) heeft laten doen naar de dromen en ambities van kinderen in de regio.

Lees verder