Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs. Suggestie? Vertel het de redactie.

donderdag 21 september 2017

NVON Nieuwsbrief | 21 September 2017

Meld je nú aan voor één van de ontwikkelteams!

NVON Nieuwsbrief

Bekijk de onlineversie

NVON Nieuwsbrief  21 September 2017

Vakvereniging
Actueel
Academie
Examen
Bladen

Beste ,


De NVON organiseert dit jaar weer een 2-jaarlijkse miniconferentie met als thema: 'Inspirerende Bètawetenschap' 

Curriculum.nu is op zoek naar docenten, schoolleiders en scholen die willen deelnemen aan de ontwikkeling van het nieuwe curriculum die op het PO begint en eindigt op het VO. Geef je je op als deelnemer?

Verder nog aandacht voor de Jong NVON conferentie, een interessant webinar, verschillende cursussen, enkele vacatures en het lerarencongres. Ook is er een Nieuwe Rubriek: NVOX; hierin wordt een tipje van de sluier opgelicht wat je kunt verwachten in de NVOX die binnenkort op je deurmat ligt.

 

Volg ons nu ook op Twitter! (@NVONtweet)


De eerstvolgende nieuwsbrief verschijnt op 5 Oktober

Nieuws

NVON - Minicongres 'Inspirerende Bètawetenschap'

Op 5 oktober organiseert de NVON op de Wageningen Campus in Wageningen een congres waar interessante nieuwe ontwikkelingen op bètagebied aan bod komen. Aansluitend aan het congres is een diner en zijn bijeenkomsten van kringvertegenwoordigers en secties gepland. 

Lees meer

Schrijf je in voor herziening onderwijscurriculum

Vanaf 18 September kunnen leraren, schoolleiders en scholen zich inschrijven voor Curriculum.nu. Meer dan 130 leraren en zo'n 20 schoolleiders uit het primair en voortgezet onderwijs (po en vo) krijgen de kans om te werken aan de herziening van het curriculum. Voor 9 vakgebieden buigen zij zich, in zogenoemde ontwikkelteams, over de vraag wat leerlingen moeten leren om uit te groeien tot volwassenen die hun steentje bijdragen aan de samenleving, economisch zelfstandig zijn én met zelfvertrouwen in het leven staan. Inschrijven kan tot 13 oktober.

In de bijlage bij deze nieuwsbrief zit een infographic over de werving en procedure.

Lees meer

JongNVON Conferentie

Op 6 en 7 oktober vind weer de jaarlijkse tweedaagse conferentie plaats van Jong NVON. Dit keer wordt deze gehouden bij Boswell Bèta in Utrecht

 

Kom je ook? Het programma is inmiddels bekend!

Lees meer

Week van de biologie

Biologie voor iedereen. Dat is het doel van de Week van de Biologie. In de Week van de Biologie organiseren musea, scholen, universiteiten, bedrijven en andere organisaties biologische evenementen om heel Nederland kennis te laten maken met biologie.

Lees meer

Webinar: Nieuwe generatie weg- en waterbeheerders betrekken

Wil je leren hoe je jongeren enthousiast maakt voor techniek? Hoe je als docent succesvol kunt samenwerken met bedrijven? Platform WOW (wegbeheerders ontmoeten wegbeheerders) organiseert een webinar over hoe je jongeren kunt inspireren voor techniek door krachtige samenwerking tussen onderwijs en bedrijven. De webinar wordt gegeven door Ronald Wielinga en Bart Hansma. Zij hebben beiden brede ervaring in het opzetten van onderwijsprojecten die enthousiasmeren. 

Lees meer

Lerarencongres 2017

Op vrijdag 6 en zaterdag 7 oktober 2017 organiseert de Onderwijscoöperatie de lustrumeditie van het Lerarencongres. Twee dagen vol inspirerende workshops, lezingen en activiteiten! Ook dit jaar vind het plaats bij ROC Midden Nederland in Amersfoort.

Lees meer

Theoretisch schoolonderzoek ontwerpen voor het vmbo

De NVON organiseert wegens grote belangstelling opnieuw de cursus Schoolonderzoek ontwerpen voor het vmbo.

Vanuit de inspectie worden scholen steeds meer aangesproken op de resultaten van de schoolonderzoeken. Deze moeten zo dicht mogelijk bij het cijfer voor het centraal eindexamen komen te liggen. Het opstellen van een goed schoolonderzoek is een uitdaging voor iedere docent in de examenklassen. Docenten staan vaak alleen bij het maken van deze belangrijke toetsen, terwijl overal in Nederland docenten aan het ontwikkelen zijn. Als vakvereniging willen we de expertise die er binnen de vereniging bekend is delen met onze collega's. Daarnaast dragen we graag bij aan het uitwisselen van expertise tussen docenten.

Lees meer

Praktisch Schoolexamen Ontwikkeling

Ook volgend schooljaar wordt deze succesvolle cursus aangeboden. Door de inspectie worden scholen steeds meer aangesproken op de resultaten van de schoolexamens. Deze moeten zo dicht mogelijk bij het cijfer komen te liggen voor het centraal eindexamen. Het opstellen van een goed schoolexamen en een praktisch schoolexamen is een uitdaging voor iedere docent in de examenklassen.

Lees meer

Onderzoekend leren in het vmbo

De cursus die in het najaar 2017 wordt gegeven, is volgeboekt. Schrijf je nu in voor de cursus die gepland is in het voorjaar van 2018.

De doelstelling van de cursus is het aanreiken van kennis en vaardigheden aan de docenten en toa's die met onderzoek in het vmbo aan de slag willen gaan. 

De opbrengst voor de deelnemers is een blauwdruk voor een onderzoek dat past binnen het eigen curriculum, dat zij direct in hun eigen lessituatie kunnen toepassen en kunnen gebruiken als leidraad om andere onderzoeken te ontwikkelen. Door de kruisbestuiving van de deelnemers zullen zij met meer ideeën naar hun werkplek terugkeren.

Lees meer

Winnaars Knappe Waterhoofden dingen mee naar Stockholm Junior Water Prize

Op dinsdag 29 augustus vond de finale van de jaarlijkse  Stockholm Junior Water Prize plaats. Dit is de meest prestigieuze waterprijs voor jongeren en brengt ieder jaar jongeren van de hele wereld bij elkaar om hun interesse in water en milieu te bevorderen. Twee winnaars van de Knappe Waterhoofden wedstrijd gingen naar Stockholm om de Nederlandse eer te verdedigen.

Lees meer

Physics Ladies Day

Speciaal voor vrouwen uit 5 en 6-VWO organiseert Universiteit Leiden samen met het VHTO de Physics Ladies Day. 

Lees meer

NVOX

Degenkrab

NVOX 8 verschijnt vrijdag 22 september met daarin onder andere de rubriek van Ed Daniels waarin hij vertelt over voorbeelden uit het schoolmuseum die hij gebruikt bij het behandelen van de biologiestof. Deze keer over het blauwe bloed van de degenkrab.

"Mensen van adel hebben 'blauw bloed'. Een vreemde uitdrukking want ze hebben, net als ik, rood bloed. Het genootschap 'Onze Taal' verwijst naar de Spaanse middeleeuwen: "Tijdens de Moorse overheersing kwamen veel gemengde huwelijken voor met als resultaat kinderen met een donkerdere huid. De weinige aristocratische families die hun blanke huid konden 'bewaren', waren erg trots op het 'blauwe bloed' dat bij hen zichtbaar was (bijvoorbeeld in de aderen bij de polsen). Dit gaf immers aan dat hun bloed niet vermengd was met dat van andere volkeren."

Maar er bestaan wel degelijk organismen met echt blauw bloed. In mijn schoolmuseum heb ik een degenkrab en die heeft blauw bloed."

Lees meer

Agenda

25-09 / 01-10 Week van de biologie

28-09 Micro-Bit

28-09 Effectief Praktisch Werk (Fontys)

04-10 Nascholingsmiddag klimaatverandering

04-10 Webinar nieuwe weg- en waterbeheerders betrekken (Platform WOW)

07-10 Weekend van de wetenschap

09-11 Triz

09-11 Physics Ladies Day - Universiteit Leiden

14-12 NVON-TOA congres

15-12 WND Conferentie

Cursus aanbod

03-10 Theoretisch schoolonderzoek ontwerpen voor het vmbo

03-10 Effectief Praktisch Werk

05-10 NVON Minicongres 'Inspirerende Bètawetenschap'

06-10 JongNVON-Conferentie

01-11 Onderzoekend leren in het vmbo (2017)

01-02 Onderzoeken leren in het vmbo (2018)

Ledenvoordeel

Gratis toegang in Ecomare

Kom nú walvisskeletten bekijken in Ecomare!

Ecomare is een leuk en boeiend dagje uit voor alle leeftijden. Je kunt er zeehonden en bruinvissen kijken. Ook vogels, vissen en andere zeedieren zie je er van heel dichtbij. In het natuurmuseum van Ecomare ontdek je alles over Werelderfgoed Waddenzee, de Noordzee en Texel. Ecomare ligt midden in het Nationaal Park 'Duinen van Texel'. Je kunt er uren rondstruinen!

Gratis toegang voor de pashouder.

Lees meer

Kom op bezoek in Teylers museum

Van eind juli t/m 7 januari 2018 organiseert Teylers Museum de tentoonstelling Alles elektrisch over de nauwe band tussen mens en elektriciteit. Ons bestaan is letterlijk en figuurlijk volledig doordrongen van elektriciteit. Zonder de neuro-elektrische verbindingen in ons lichaam kunnen wij niet denken of bewegen, en zonder elektriciteit uit stopcontact of batterij staat het moderne leven stil.

Gratis toegang voor de pashouder.

Lees meer

Ledenpas

Met uw NVON-ledenpas krijgt u korting bij een groot aantal musea en educatieve instellingen in Nederland. 

Voor een overzicht van alle deelnemende instellingen kijk op de website.

Lees meer

Advertenties

Workshop Veilig voorbereiden van proeven in het onderwijs

Een belangrijke voorbereiding voor het veilig uitvoeren van proeven en experimenten is een zogenoemde Risico Analyse Practicum (gebaseerd op de Taak Risico Analyse). Je leert hoe je op een gestructureerde manier bewust naar risico's rondom proeven kunt kijken, om vervolgens passende afspraken te maken en maatregelen te treffen.

Lees meer

Workshop Omgaan met gevaarlijke stoffen op school

Wanneer je op school regelmatig met gevaarlijke stoffen werkt, bijvoorbeeld als TOA of docent, heb je waarschijnlijk vragen over hoe je het beste met deze stoffen kunt omgaan.

De workshop geeft je meer inzicht over achtergronden uit wet- en regelgeving en wat dat betekent voor jouw specifieke situatie.

Lees meer

ABACUS zoekt bijlesdocenten

Abacus bemiddelt in bijlessen voor scholieren/studenten in alle schooltypen en van alle niveaus. Een aantal van onze lokale vestigingen wil graag in contact komen met docenten voor bijles in de exacte vakken.

De lessen worden gegeven bij leerlingen thuis en we betalen een vaste vergoeding per bijles.

Lees meer

Hogeschool Rotterdam zoekt lerarenopleider Natuurkunde

Het Instituut voor Lerarenopleidingen bij Hogeschool Rotterdam is op zoek naar een lerarenopleider natuurkunde (0,7 fte).

Wij zijn op zoek naar iemand die affiniteit heeft met het opleiden van leraren natuurkunde en in het bezit is van een eerstegraads onderwijsbevoegdheid voor het vak natuurkunde.

Lees meer

Heeft u iets te melden voor de nieuwsbrief,

neem dan contact op met:

Ronald Korporaal

twitter