Rechtstreeks uit de schoolbanken, het laatste nieuws over het primair en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het speciaal onderwijs. Suggestie? Vertel het de redactie.

vrijdag 22 september 2017

Happen, kauwen, kneden, kleien... wat doet je lijf met je eten?

 

............................................
spijsvertering Aflevering: Van mond tot kont
Wat beleeft je boterham pindakaas na het doorslikken? Je buik schudt, kneedt en knipt hem en voert hem aan miljoenen bacteriën. Om dit beter te begrijpen, spelen Kiefer en Yannick als masterchefs onze spijsvertering na. Lukt het ze onder toeziend oog van een deskundige zelf poep te maken? (vanaf ongeveer 16.55 uur bij Zapp op NPO3)
pijl Bekijk de aflevering online
............................................
bezet Prijsvraag: Spijsvertering
Het kleinste kamertje in huis is regelmatig bezet. En die lúcht die er vaak hangt! Wist je dat je gemiddeld ongeveer 43 uur per jaar op de wc zit? Dat zijn bijna twee hele dagen! We poepen dus heel wat af met z'n allen, maar...
pijl Hoeveel kilo poep produceert een mens nou in één jaar?
............................................
koeienzwanger Clip: Hoe maken ze koeien zwanger?
Je kunt ook veel leuke Buitendienstclips vinden op YouTube, bijvoorbeeld deze nieuwe over het bezwangeren van koeien. Dat gaat tegenwoordig meestal heel anders dan in de vrije natuur. Weet je dat de koe niet eens meer de stier zíét van wie ze drachtig wordt?
pijl Hoe het wel gaat? Bekijk de clip
............................................
spierballen Clip: eiwitten
Onze spijsvertering zorgt er dus voor dat ons lichaam vetten en suikers kan opnemen, vitamines en mineralen én water, maar dus ook... eiwitten! Nienke laat zien hoe bijzonder eiwitten zijn, bijvoorbeeld voor onze spieren. Had je vast nooit eerder bij stil gestaan!
pijl Bekijk Nienkes 'etenschappen' over eiwitten
............................................
Website De Buitendienst Uitzending gemist Schooltv App
 
Twitter Instagram